Кламер БГ - Новини: Руска медийна компания подготвя новинарски емисии за Донецка област

Руска медийна компания подготвя новинарски емисии за Донецка област

Война в Украйна

|
Четв, 07 Септ 2023г. 12:27ч.
Руска медийна компания подготвя новинарски емисии за Донецка област

Руска медийна компания подготвя новинарски емисии за Донецка област

Жителите на контролираната от Русия част от Донецка област в Украйна вече имат достъп до местни новинарски емисии на руски език, разпространявани от една от основните руски медийни организации. Това заяви днес британското министерство на отбраната в социалната мрежа "Екс" (бивша "Туитър"), позовавайки се данни на военното разузнаване, съобщи Укринформ.

На 4 септември 2023 г. Общоруската държавна телевизионна и радиопредавателна компания отвори клон в Донецк и започна да излъчва в т. нар. Донецка народна република (ДНР).

Местните новинарски емисии се осигуряват от руската телевизия "Россия 1" и представят руската гледна точка за войната в Украйна. Това е част от по-широките усилия на Русия да затвърди контрола си върху региона, посочи британското разузнаване.

До 2014 г. базираните в Украйна рускоезични телевизии и радиа бяха общодостъпни във впоследствие анексираните от Русия територии. След руската инвазия украински медии продължиха да излъчват местни телевизионни и радиопрограми на руски език, посочва Укринформ.

Контролираните от назначените от Русия власти в т. нар. ДНР медии препредават програми на руски национални телевизии в рамките на пропагандна кампания, но досега не излъчваха местни новинарски емисии.

Макар и блокиран в анексираните от Русия райони, достъпът до украински телевизионни канали все още е достъпен в интернет, отбелязва Укринформ.

mediapool.bg