Кламер БГ - Новини: Русия призна за масови откази на спортисти от руско гражданство

Русия призна за масови откази на спортисти от руско гражданство

Война в Украйна

|
Четв, 07 Септ 2023г. 16:00ч.
Русия призна за масови откази на спортисти от руско гражданство

Русия призна за масови откази на спортисти от руско гражданство

Руски спортисти продължават да сменят спортното си гражданство, за да могат да участват в международни състезания. Заместник-министърът на спорта на Руската федерация Алексей Морозов говори за масовото преминаване на руснаци в чуждестранни отбори на фона на продължаващата война в Украйна, пише The Moscow Times.

"55 спортисти в олимпийските спортове смениха гражданството си, ако вземем неолимпийски спортове, тази цифра надхвърли 100“, каза той, без да уточни за какъв период от време говори.

Морозов добави, че "някои държави се държат некоректно“, когато канят руски спортисти. "Искаме да сведем до минимум случаите на смяна на спортно гражданство, сега има такава тенденция“, отбеляза той цитиран от "Известия".

Според Морозов министерството работи върху това, като сключва "ефективни споразумения“ със спортистите. Министерството на спорта изисква от преминалите в чужд национален отбор да върнат средствата, изразходвани за подготовката им. Той добави, че такива прецеденти вече има.

През юли Комитетът по физическа култура и спорт на Държавната дума започна да разработва законопроект, който ще принуди спортистите да плащат обезщетение при смяна на паспорта си.

По-рано изданието "Холод" писа, че след началото на войната с Украйна най-малко 204 руснаци са сменили спортното си гражданство, включително 141 шахматисти и 11 фигуристи. Нови паспорти получиха пет представителки на художествената гимнастика и тениса, както и състезатели от автомобилния спорт, футбола и други дисциплини.

В средата на август Морозов каза, че от началото на 2022 г. 67 руски спортисти са сменили гражданството си и отбеляза, че Министерството на спорта гледа на това като на загуба за страната.

След инвазията на Русия в Украйна Международният олимпийски комитет (МОК) препоръча на международните федерации да попречат на руски и беларуски спортисти да се състезават. В края на март 2023 г. МОК разреши да се правят изключения за онези, които искат да се състезават с неутрален статут, при условие че тези спортисти не подкрепят войната и не са свързани с въоръжените сили и службите за държавна сигурност на Руската федерация .

Според Министерството на спорта руските представители са получили достъп до международни състезания в 26 олимпийски спорта от 39. "Разбираме, че ще пропуснем повечето спортове, но работим върху останалите спортове и шансовете за представяне“, каза Морозов .

mediapool.bg