Кламер БГ - Новини: САЩ обяви нова военна помощ за Украйна за 600 млн. долара

САЩ обяви нова военна помощ за Украйна за 600 млн. долара

Война в Украйна

|
Пет, 08 Септ 2023г. 09:46ч.
САЩ обяви нова военна помощ за Украйна за 600 млн. долара

Система HIMARS, снимка ЕПА/БГНЕС

Военното министерство на САЩ обяви в четвъртък вечерта нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 600 милиона долара, предадоха световните информационни агенции, цитирани от БТА. Помощта беше обявена след посещението на държавния секретар Антъни Блинкън в Киев.

Новият пакет включва оборудване за системите за противовъздушна отбрана на Украйна, боеприпаси за ракетните системи HIMARS, артилерийски снаряди, оборудване за радиоелектронна война и противодействие на радиоелектронната война, боеприпаси за разрушаване и оборудване за разминиране, както и за обучение и поддръжка.

Помощта идва в момент, когато администрацията на Байдън се опитва да демонстрира своята постоянна подкрепа за контраофанзивата на Украйна, чиито войски се опитват да пробият руската отбрана и да разчистят обширни минни полета, посочва АП.

Част от съюзниците в НАТО изразяват загриженост относно бавно развиващата се офанзива, докато други твърдят, че Украйна е постигнала известен напредък и успешно е използвала системите за противовъздушна отбрана, за да сваля руски ракети.

Междувременно поредното искане на президента Джо Байдън за помощ за Украйна снощи срещна нови пречки в Конгреса на САЩ, предаде Ройтерс.

Миналия месец Байдън поиска от Конгреса да одобри отпускането на 40 милиарда долара, включително 24 милиарда долара за Украйна и други международни нужди и 16 милиарда долара за подпомагане при бедствия.

Официални представители от САЩ, говорили при условие за анонимност, казват че контраофанзивата на Украйна, която досега не е успяла да пробие основните отбранителни линии на Русия, върви по-бавно, отколкото те са очаквали и са се надявали.

Сенатът и Камарата на представителите на Конгреса трябва да разгледат искането за финансиране този месец, като е възможно да го добавят към законопроект за краткосрочни разходи за финансиране на правителството след 30 септември, докато текат обсъжданията на бюджета за следващата година.

Камарата на представителите, в която републиканците имат мнозинство, е разделена, като много от тях подкрепят помощта за Украйна, но някои от членовете на най-дясното крило на партията призовават за прекратяване на подкрепата.

mediapool.bg