Кламер БГ - Новини: Русия се "скара", че ремонтираме вертолети за Украйна. МО отрича

Русия се "скара", че ремонтираме вертолети за Украйна. МО отрича

България

|
Ср, 05 Апр 2023г. 17:54ч.
Русия се "скара", че ремонтираме вертолети за Украйна. МО отрича

Ми 17, ВВС

Военното министерство обяви, че във ведомствения завод "Терем-Летец" не са били ремонтирани или модернизирани вертолети от типа "Ми“ (Ми-8, Ми-17 и Ми-24), които впоследствие да бъдат предоставени на Украйна.

Уточнението се наложи заради получена нота на 5 април 2023 г. от Федералната служба по военно-техническо сътрудничество на Руската Федерация, в която се заявява, че РФ намира за "категорично неприемливо“ осъществяването на ремонт и модернизация на такива вертолети в български предприятия, включително "ТЕРЕМ“, и последващата им доставка за Украйна.

Уточнението на МО се отнася само за заводите "Терем".

Президентът Румен Радев и назначеното от него правителство се обявиха срещу оказването на директна военна помощ на Украйна.

България отказва да помогне дори със старото си съветско въоръжение, от което съвсем скоро ще трябва да се откаже сама заради проблемите с поддръжката му.

В същото време периодично излиза информация за мащабни количества въоръжение и боеприпаси, които достигат от България до Украйна чрез частни компании и посредници.

По-рано Русия обвини българските държавни компании "Авионамс" и "Терем-Лелец", както и чешката LOM Prague, че ремонтират украински военни хеликоптери - руско и съветско производство, в нарушение на лицензионния режим.

Според Москва ремонтът и модернизацията на руски и съветски хеликоптери от България и Чехия за по-нататъшното им изпращане в Украйна "грубо нарушава международните задължения и уврежда световната система за контрол на износа".

"Авионамс" е под шапката на Министерството на икономиката.

България беше предложила на Украйна да ремонтира нейна военна техника, но до това така й не се стигна.

mediapool.bg