Кламер БГ - Новини: Кънев: Не виждам вариант за коалиция. Това не означава, че няма формули за кабинет

Кънев: Не виждам вариант за коалиция. Това не означава, че няма формули за кабинет

България

|
Ср, 05 Апр 2023г. 18:00ч.
Кънев: Не виждам вариант за коалиция. Това не означава, че няма формули за кабинет

Радан Кънев, снимка: личен архив

"Вариант за коалиция не виждам. Политически мандат от нашите избиратели да съставим коалиционно управление с ГЕРБ ние нямаме, защото ние сме обещали точно обратното. Това не означава, че няма формули за съставяне на правителство в рамките на този парламент. Има формули за правителство, които не са политическа коалиция", каза пред БНР евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев.

Той обяви, че не би искал да казва повече по темата, защото "предстоят тепърва сериозни заседания в рамките на ПП-ДБ, на които да се обсъди дали обединението вижда такива политически възможности".

По думите му "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) все още няма единна консолидирана позиция за това как да действа след провелите се в неделя поредни предсрочни парламентарни избори, на които новото обединение очакваше да стане първа политическа сила, но остана на втора позиция.

"Между лидерите на обединението има ежечасна комуникация. На този етап нашата коалиция все още няма консолидирана позиция", каза още той и посочи, че е нормално отделните партии да обсъждат евентуалните варианти, но предстои и среща на лидерите на ПП-ДБ преди общата пресконференция, която ще се проведе в петък.

Евродепутатът все пак призна, че резултатът от изборите е разочароващ. "Това е загуба. Имаме резултат под очакванията", посочи той, но подчерта, че явяването на изборите на ДБ в коалиция с ПП не е било грешка.

"Важно е да се запази и засили единството на ПП и ДБ", посочи още Кънев.

По повод заявките на Борисов, че е готов да разговаря с всички и иска да има редовно правителство, Кънев каза: "Проблемът с господин Борисов винаги е бил с доверието в неговата искреност и неговите намерения. Това са тревогите и на нашите избиратели, и на нашите симпатизанти, а вярвам и на политиците от ПП и ДБ, както и на нашите лидери. Аз самият имам своите дълбоки резерви в това отношение".

Според него важното не е публично заявеното сега от Борисов, а по какъв начин ще протекат политически преговори, ако те изобщо се състоят. "Казаното от него рядко има значение, защото бързо се променя", каза още евродепутатът по адрес на лидера на ГЕРБ.

Кънев подчерта, че обявеното преди ден решение на "Продължаваме промяната" да не подкрепя правителство с мандата на ГЕРБ не би трябвало да е изненада за никого. Попитан каква е позицията на "Демократична България" по темата, той отговори:

"В общи линии такава е позицията, която цялата коалиция ПП-ДБ поддържаше в рамките на цялата предизборна кампания. Не би следвало да се изненадваме, ако нашата коалиция поддържа предизборните си обещания. Досега сме ги поддържали".

Кънев нарече "клюка" твърденията на Иван Христанов, че служебен министър го е информирал за преговори между ГЕРБ и ДБ за съставяне на правителство.

Евродепутатът открои няколко първостепенни проблема, които стоят пред страната. "Първият е продължаващата руска агресия в Украйна. На второ място е неспособността на българското общество да възстанови конституционния си ред. На трето е ръстът със 100 000 гласа на партия "Възраждане", каза той.

За Кънев той не е неочакван:

"Тази политическа сила се подценява, дори се осмива, а имаме една профашизоидна партия, която има всички белези на обслужваща чужд интерес. Трябва да се спре възходът на партия "Възраждане". Подценяването на такъв риск е крайна политическа безотговорност".

Евродепутатът подчерта още, че е притеснен от изказването на Бойко Борисов, че ще предложи на президента да участва в правителство.

"Той го възприема като участник в политическия живот. Това обаче е заплаха за националната сигурност, а не нормален факт. Протегнатата ръка към "Възраждане" също е притеснителна".

mediapool.bg