Кламер БГ - Новини: МВР пак обеща лични документи с чип и електронна идентификация

МВР пак обеща лични документи с чип и електронна идентификация

България

|
Ср, 05 Апр 2023г. 18:21ч.
МВР пак обеща лични документи с чип и електронна идентификация

Образец на новите лични документи. Снимка: БГНЕС

До края на 2023 г. ще започне издаването на лични документи от ново поколение, обещаха от МВР. Освен това ще бъде създадено мобилно приложение, чрез което ще може да се прави електронна идентификация и да се ползват административни услуги. За тази част от поръчката срок не бе даден.

Новите лични документи ще се правят от немския консорциум "Мюлбауер Ай Ди Сървисиз". Фирмата спечели още през 2018 г. Тогава стойността на търга бе 238 млн. лв. Изпълнението на поръчката обаче се забави цели четири години и едва в края на миналата бе подписан договор.

Новите лични документи ще съдържат чип с биометрични данни, както и такъв за електронна идентификация. Ще имат четири нива на защита и нов дизайн. Картата вече ще има и снимка на гърба.

Очаква се до края на 2023 г. да започне издаването на три вида документи, обясни зам.-вътрешният министър Моника Бийчър. Това са личните карти, както и тези за постоянно пребиваване, които се дават на чужденци.

Поръчката предвижда и строителство на изцяло нова сграда за издаване на лични документи, обясни Злати Петров от фирмата "Контрон", партньор в изпълнението на поръчката от българска страна. Ще бъде променена изцяло структурата на издаването им. Занапред системата ще е централизирана вместо сегашната, при която личните документи се издават от дирекциите на МВР по места. В бъдеще те ще се правят на едно място и след това ще се транспортират из страната.

mediapool.bg