Кламер БГ - Новини: Румъния ни предаде петима български телефонни измамници

Румъния ни предаде петима български телефонни измамници

България

|
Ср, 08 Май 2019г. 14:50ч.
Румъния ни предаде петима български телефонни измамници

Петима български граждани, задържани в Румъния след като са обявени за международно издирване заради телефонни измами, бяха предадени на българските власти в сряда на ГКПП-Дунав мост, съобщиха от МВР.

Те са на възраст от 24 до 36 години и са обвинени като участници в организирана престъпна група за телефонни измами. Петимата бяхаобявени за издирване на 18 април и задържани още същия ден в северната ни съседка.

От МВР припомнят, че една от най-големите организирани престъпни групи, занимавала се с телефонни измами, бе неутрализирана в хода на предприети действия на територията на София, Велико Търново и Румъния. Акцията е осъществена с помощта на румънските партньорски служби и на Евроджъст, съдействали за бързината на разследването. Задържани са пет лица от България – "мулета“, в Румъния – още

шестима от най-високото йерархично ниво на групата, включително и ръководителят, както и над 23-ма "въртачи“, които постоянно набирали различни телефонни номера на територията на България.

Разследването стартира през 2017 г. от Велико Търново. След като мащабите излязоха от територията на местната дирекция на МВР,

случаят е поет от Националната полиция, а на по-късен етап се включват и Специализираната прокуратура и румънските служители.

Според

събраните до момента данни, измамите, извършени от задържаната група, са за над

2 милиона лева.

mediapool.bg