Кламер БГ - Новини: На 800 жени у нас годишно откриват рак на яйчниците и половината губят битката с болестта

На 800 жени у нас годишно откриват рак на яйчниците и половината губят битката с болестта

България

|
Ср, 08 Май 2019г. 16:20ч.
На 800 жени у нас годишно откриват рак на яйчниците и половината губят битката с болестта

В България всяка година се диагностицират около 800 жени с рак на яйчниците, като около 421 от тях губят борбата със заболяването.

За ранното диагностициране на заболяването, когато шансовете за излекуване са по-големи, е необходимо да се провеждат редовно профилактични гинекологични прегледи, да се води здравословен начин на живот и да се търси консултация с лекар при наличие на ранни симптоми или фамилна обремененост.

Причините за рака на яйчниците са основно три: начин на живот (затлъстяване, повишен прием на мазнини, тютюнопушене); фамилна обремененост (рак на гърдата, наличие на заболяването при майка или сестра, генна мутация); хормонални (ранна първа менструация и късна менопауза, липса на раждане, ендометриоза или овариални кисти, дългогодишна употреба на хормонозаместителна терапия).

Д-р Росица Кръстева, специалист по медицинска онкология и председател на Клуб "Млад онколог“, обясни, че ранните симптоми на рака на яйчниците често липсват, поради което заболяването се диагностицира в напреднал стадий, когато шансовете за лечение са по-малко. В България в напреднал етап на болестта се диагностицират 64% от случаите.

“Една от причините за развитието на рак на яйчниците е генетична мутация, която се появява по време на клетъчната репродукция. Тези мутации променят или блокират механизмите, които регулират цикъла на растеж на клетката, предизвиквайки неконтролируем растеж на клетки, който може да доведе до развитието на тумор“, каза д-р Кръстева.

Проф. Радка Кънева от Центъра по молекулна медицина на Медицинския университет в София акцентира върху значението на генетичните изследвания за прогнозата и лечението при пациенти с рака на яйчниците, рак на гърдата и техните родственици. По думите й между 50-75% от фамилните случаи на рак на яйчниците се дължат на мутации в BRCA гените.

“Скринингът за мутации в BRCA1 и BRCA2 гените се превръща все повече във важна част от клиничната практика и позволява да се проведе профилактика, ранна диагностика, прогноза и лечение на рака на гърдата и яйчниците“, каза проф. Кънева.

Тя обясни, че критерии за насочване за генетично изследване при фамилен рак на гърда и яйчници са: наличие на една или повече жени в рода, заболели преди 45-годишна възраст; ранно начало на болестта преди 50-годишна възраст и фамилна история за други онкологични заболявания (простата, панкреас, меланом); фамилна история за заболяването по една линия в няколко поколения; пациентка с две независими онкологични заболявания.

На 8 май за трета поредна година в София бе отбелязан Световният ден за борба с рака на яйчниците. Той се провежда на този ден от 2013 г. насам с редица инициативи по света, като целта му е да повиши обществената информираност относно заболяването, с което всяка година се диагностицират около 240 000 жени в световен мащаб. Тази година Световният ден за борба с рака на яйчниците протича под мотото “Всяка жена споделя силата“.

В България денят се отбелязва за трета поредна година от Фондация “Една от 8“ и с подкрепата на фармацевтичната компания “АстраЗенека“.

Водещата Нана Гладуиш, основател на Фондация “Една от 8“, каза че организацията й застава зад каузата за трета поредна година, тъй като между рака на гърдата и рака на яйчниците има връзка. Тя посочи, че всяка жена с рак на гърдата е необходимо често да посещава гинеколога си и да се изследва за рак на яйчниците.

Като част от инициативите в Деня за борба с рака на яйчниците десетки жени в София се гримираха в синьо-зелената гама в специално обособена зона пред Литературен клуб “Перото“ в НДК в знак на съпричастност към борещите се със злокачественото заболяване.

mediapool.bg