Кламер БГ - Новини: Ресторантьори: Парламентът, а не правителството да решава за Covid мерките

Ресторантьори: Парламентът, а не правителството да решава за Covid мерките

България

|
Пет, 03 Септ 2021г. 16:28ч.
Ресторантьори: Парламентът, а не правителството да решава за Covid мерките

Снимката е илюстративна

Парламентът да решава с какви мерки да се управлява Covid кризата, а не правителството. Такова искане отправи ресторантьорския бранш, който и в петък протестира срещу въведения вечерен час за работа от 23 часа, който затваря дискотеки и нощни барове.

"Народното събрание да има последната дума за решаване какви мерки за борба с COVID-19 да се предприемат, а не няколко човека, назначени служебно на високи постове, които никой не е избирал, да се разпореждат със съдбата на държавата и да дерибействат над българския бизнес", посочиха от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ).

Според организациите е редно правителство да получи гратисен период от 3 дни (до 7 септември, когато влиза в сила заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров), за да преосмисли обявените вече рестрикции и да ги отмени, като остави отговорността за справяне със здравните и икономически последствия от COVID-19 на българския парламент.

Двете браншови организации продължиха с протестите си. В петък протести се провеждат в Пловдив и Благоевград.

В ранния следобяд бе блокиран главен път Е-79. Собственици и служители в заведения и ресторанти скандират "Искаме работа". Полицията е препречила пътя на протестиращите и не ги допуска да преминат към кръговото кръстовище след изхода на Благоевград.

Междувременно, по-рано ГЕРБ настояха за оставката на здравния министър Стойчо Кацаров.

Призивът беше отправен от бившия здравен министър Костадин Ангелов.

"Настояваме президентът на Република България Румен Радев да поеме политическата отговорност като отстрани министъра на здравеопазването на Република България със следните мотиви: първо, провал на ваксинационната кампания, второ, противоречиви послания към българският народ, включително антиваксърски и такива, компрометиращи спазването на мерките", каза Ангелов.

mediapool.bg