Кламер БГ - Новини: Минималната пенсия става 370 лева от 1 октомври, а с добавка от Нова година - 413 лв.

Минималната пенсия става 370 лева от 1 октомври, а с добавка от Нова година - 413 лв.

България

|
Пет, 03 Септ 2021г. 17:52ч.
Минималната пенсия става 370 лева от 1 октомври, а с добавка от Нова година - 413 лв.

Сн. БГНЕС

Минималната пенсия ще се увеличи от сегашните 300 лева на 370 лева от 1 октомври тази година, реши на второ четене парламентарната бюджетна комисия в петък, приемайки актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване. За всички останали пенсии увеличението ще е средно с 12.5%, тъй като коефициентът за стаж се увеличава на 1.35%.

От 1 октомври влиза в сила и социална добавка "бедност" за възрастните хора. Това означава, че хората с пенсии под линията на бедност ще могат да кандидатстват за добавка пред Агенцията за социално подпомагане, която ще допълни дохода им. Тъй като линията на бедност за 2021 г. е 369 лв., от октомври до декември добавка имат шанс да получат само хората с пенсия под минимума (около 380 000 души). От 1 януари 2022 г. обаче линията на бедност ще стане 413 лв., което значи, че около 50% от пенсионерите у нас ще могат да кандидатстват за добавката.

Това е окончателното "пакетно" предложение за увеличение на пенсиите, по което е постигнат консенсус между всички парламентарни групи с изключение на ГЕРБ, които напуснаха залата. "За" текстовете в бюджетната комисия на второ четене гласуваха ИТН, БСП, ДПС, ДБ и ИБГНИ.

БСП и ДПС изрично подчертаха, че дават подкрепа с уговорката, че предложението има недостатъци, но ще се съобразят с очакванията на пенсионерите да получат увеличение. Депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ за пенсионни добавки на всички по 100 лева на месец до края на годината.

Приетите текстове се различават минимално от предложението на служебното правителство за 340 лева минимална пенсия плюс социална добавка до линията на бедността. Затова финансовият министър Асен Василев поздрави депутатите и подчерта, че е особено доволен, че те са гласували за премахване на бедността при българските пенсионери.

Проблемът с новата социална добавка обаче е, че предполага по-трудно администриране. През януари над 1 милион пенсионери ще трябва да се наредят пред службите по социално подпомагане и да попълват документи, за да имат шанс да получат добавката. Тя няма да се отпуска, ако пенсионерът има допълнителни доходи, например от наем. Според социалния министър Гълъб Донев обаче системата била подготвена, за да администрира плащането.

С увеличението от октомври минималната пенсия на практика ще нарасне с около 50% само за 10 месеца. През декември 2020 г. тя бе в размер на 250 лв., а от 1 октомври ще стане със 120 лв. повече.

Според БСП това създава проблем, защото изкривява стимулите в осигурителната система, тъй като разликата между минималната и средната пенсия става нищожна и хората няма да имат мотивация да внасят осигуровки. "Нашият вариант за преизчисление на старите пенсии беше по-добър, но идеална пенсионна система няма. Затова ние ще подкрепим това предложение при тази уговорка", коментира Румен Гечев от левицата.

Подобна бе и позицията на ДПС, които също защитиха собственото си предложение, което беше отхвърлено, но накрая се присъединиха към консенсуса.

"Няма да оставим българските пенсионери без увеличение. Очевидни са слабостите на предложението на вносителя, но с оглед на консенсуса ще подкрепим увеличението", каза Петър Чобанов от ДПС.

Депутатите от ГЕРБ в бюджетната комисия напуснаха залата, но оставиха бившия социален министър Деница Сачева да защити предложението на партията за увеличаване на месечната добавка от 50 лв. на 100 лв. до края на годината с аргумента, че отиващият си парламент и служебното правителство не трябва да вземат решения с дългосрочни ефекти. Румен Гечев контрира, че предложението на ГЕРБ е подвеждащо, защото веднъж въведени, добавките от 100 лв. не могат да бъдат спрени, а ще струват милиарди за следващия бюджет. Министър Асен Василев пък попита Сачева какво ще стане с добавките от 1 януари 2022 г., ако бъдещата власт не успее да приеме навреме нов държавен бюджет.

mediapool.bg