Кламер БГ - Новини: Постъпил е сигнал със заплаха за убийство на Ива Митева (обновена)

Постъпил е сигнал със заплаха за убийство на Ива Митева (обновена)

България

|
Пет, 03 Септ 2021г. 18:59ч.
Постъпил е сигнал със заплаха за убийство на Ива Митева (обновена)

Председателят на НС Ива Митева. Снимка: БГНЕС

Сигнал със заплаха за убийство на председателя на Народното събрание Ива Митева от е постъпил в Министерство на правосъдието, съобщиха в петък от "Има такъв народ" (ИТН). МВР вече разследва случая, прокуратурата също се е самосезирала след като новината излезе в медиите.

"Преди малко разбрахме, че в 11.40 часа, ако не се лъжа, е постъпил сигнал за заплаха за убийство към г-жа Ива Митева", зави пред журналисти председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов.

Той директно свърза отправената заплаха с приемането на Закона за Националната служба за охрана (НСО), предвиждащ рязко съкращаване на лицата, които службата ще охранява и обслужва, включително на главния прокурор, министрите, зам.-председателите на Народното събрание, също и на бивши премиери, президенти, председатели на парламента.

"Интересно е съвпадението, че в момента, в който тя (Митева) обяви от трибуната, че законът за НСО минава на първо четене, веднага някой се е активирал, за да изпрати имейл със заплаха за убийство към г-жа Митева, което е изключително гнусна политическа демонстрация", коментира Йорданов.

"Единствените в тази зала, които не искат това да се случи, са ГЕРБ и ДПС. Това е, по мои съмнения, нещо от тях, някаква глупава форма на колко НСО трябва да варди безбройна група хора", каза още той. "Сигналът е жалък, но за разлика от г-н Бойко Борисов, Ива Митева не е страхлива", заключи Йорданов.

От Министерство на правосъдието съобщиха, че имейлът със заплахата всъщност е получен в 21.04 часа в четвъртък и е препратен към органите на реда. Зам.-правосъдният министър Иван Демерджиев пък каза пред журналисти, че освен за Митева, заплаха имало и срещу няколко други лица.

От НСО също коментираха казуса. "В 11.40 часа НСО е сигнализирана от компетентен орган за отправена заплаха към охранявано от службата лице", съобщиха оттам.

Ива Митева: Страхувам се за близките и детето си

"Не ме е страх, по-скоро ме е страх за близките и детето ми. Защото ние можем да казваме, че сигналът е несериозен, но не се знае какво стои зад него и утре може да стане сериозен", коментира Ива Митева пред БНТ.

Сигналът бил от едно изречение: "Утре ще убия Ива Митева".

"Ако кажа, че не се притесних в първия момент, ще излъжа. Странното беше, че се е случило точно днес, точно когато имаше силни спорове по Закона за НСО. Предупреди ме личната ми охрана, извиках веднага началника на НСО. Той доста объркано ми обясни, че сигналът бил пристигнал в 11.40 в НСО. Че не е проверен, че е дошъл от МВР. Звъннахме на Бойко Рашков. Оказа се, че сигналът е от Министерство на правосъдието", разказа тя.

Увери, че няма съмнение в службите, но фактите трябва да бъдат проверени.

"Личната ми охрана каза, че става дума за едно лице Радостина Цветкова. Аз не познавам такова лице. Шефът на НСО пък ми каза, че става дума за някакво друго лице - Габриела - така и не запомних фамилията. Така че информацията и тук не съвпада. Но е тъжно, смятам, че е много тъжно. Представете си аз да съм най-заплашеният човек в страната, преди премиера, президента и то точно на днешния ден и то точно когато става дума за един закон за НСО, в който са висши публични длъжности. Ами какво остава за другите закони, които ще касаят целия български народ. Това просто не мога да си го обясня. Как ще правим промяна, като не можем да започнем от висшите публични длъжности", каза още Митова.

По думите ѝ това означава, че депутатите не могат да работят оттук нататък, защото всеки сигнал ще спъва работата им и всеки процес за промяна. "Значи няма да има промяна", каза тя.

Началникът на НСО ген. Емил Тонев я е уверил, че сигналът е в прокуратурата и се проверява.

Николай Хаджигенов: Сигналът е жалък

Адвокат Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!" каза, че анонимен пише, че има пистолет и ще убие Митева, но е така написано и така илюстрирано, че е смешно.

"Сигналът е жалък. Това е опит за натиск. Опитват се да уплашат Ива, опитват се да уплашат всеки един от нас. И това е моментът, в който трябва да кажем отново, че нас не ни е страх и ние ще продължим". Този тип заплахи са сравними със заплахите, които получава Бойко Борисов, само че г-жа Митева не смята да реагира по начин като Бойко Борисов, защото сигналът е смешен, заяви Хаджигенов. "Малоумна история, типична за ГЕРБ", добави Хаджигенов.

Слави Трифонов: Заплахата издава безсилието на системата, която трябва да си отиде

Заплахата срещу Ива Митева издава "слабост и безсилие на една система, която трябва да си отиде и ще си отиде", коментира лидерът на ИТН Слави Трифонов във фейсбук.

"Дали заплахата случайно беше получена, след като Ива Митева обяви, че Законът за НСО е приет? Закон, който отнема колите, охраната и привилегиите на министри, депутати, прокурори, бивши премиери, както и на техните семейства? Не мисля, че е случайно."

"Някои хора искат да си ползват услугите на НСО и НСО да продължат да бъдат преторианци на всяка цена. Но това нещо ще свърши. Няма как. Просто хората не го искат, а властта произтича от хората", добавя той.

Трифонов посочва, че вчера ГЕРБ, ДПС и БСП са били партиите, които искаха да бламират тези промени в Закона за НСО, като въобще не се явиха на работа в пленарната зала.

Гешев: Ако проблемът на държавата е моята охрана, сам ще я сваля

Междувременно главният прокурор Иван Гешев коментира, че ако премахването на неговата охрана ще реши всички проблеми в държавата и българските граждани ще са спокойни и богати, той можел и сам да свали охраната си.

Гешев изненадващо се появи в правната комисия, която разглеждаше друг законопроект, срещу който той възразява - предложението на "Демократична България" за закриване на специализираните съд и прокуратура.

mediapool.bg