Кламер БГ - Новини: "Репортери без граници" призова властите в България да не сплашват медиите

"Репортери без граници" призова властите в България да не сплашват медиите

България

|
Пет, 14 Фев 2020г. 14:03ч.
"Репортери без граници" призова властите в България да не сплашват медиите

Управляващите трябва да спрат да заплашват журналистите в България. Това се казва в позиция на международната журналистическа организация "Репортери без граници", адресирана и до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли. Той е призован да осъди тези "позорни" атаки срещу медиите в страната.

"Репортери без граници" казва, че журналистите в България са подложени на поредица от словесни атаки и заплахи от страна на високопоставени служители през последния месец. Организацията припомня на първо място изявата на премиера Бойко Борисов от 4 февруари край Перник, когато той оприличи присъстващите журналистки на "мисирки".

"В сюрреалистичен опит да се подиграе с тях, той се опита да имитира крякането на пуйка в продължение на няколко секунди, игнорирайки протестите на присъстващите журналисти", се казва в позицията на "Репортери без граници".

В нея се припомня и "неформалния разговор" на главния прокурор Иван Гешев с няколко български журналисти в Брюксел. Прокурорът демонстрира личното си отношението към Атанас Чобанов, който е главен редактор на разследващия новинарски сайт "Биволъ". Чобанов на няколко пъти беше попитан от Гешев подигравателно "Как е времето в Москва", вместо да му отговори на въпросите.

"Вместо да отговаря на въпросите на Чобанов, Гешев започва да задава въпроси на Чобанов, които показват, че има информация за неговия личен живот. Статии, публикувани от "Биволъ", поставят множество въпроси около Гешев. Чобанов беше описан като "малък провокатор" от българския евродепутат Александър Йорданов, когато Чобанов го попита за съмнителен случай, за който се твърди, че един от колегите му (друг български евродепутат) е замесен. Българската прокуратура публикува този разговор в YouTube", напомня "Репортери без граници".

Организацията завършва своя преглед за последния месец със случая от 11 февруари тази година. В ефера на БНТ лидерът на НФСБ и заместник-председателят на парламента Валери Симеонов обвини журналистите от бТВ Венелин Петков и Антон Хекимян в "корупция".

"Неприятно е да се види, че личните и обидни атаки срещу журналисти от най-висшите служители в България не са изолирани и продължават да се случват", коментира Полин Адес-Мевел, която е председател на организацията за ЕС.

"ЕС не може да позволи на журналистите да бъдат заплашвани по такъв институционален и систематичен начин в държава-членка. Молим президента на Европейския парламент ясно да осъди тези позорни атаки", призовава тя.

"Репортери без граници" коментира, че България преживява сериозна медийна криза през последното десетилетие. Организацията напомня, че повечето медии са собственост "на няколко олигарси", а журналистите са непрекъснато подложени на тормоз. Страната се намираше на 35-о място в световния индекс за свобода на печата през 2006 година, а сега е на на 111-о място, най-ниското класиране от всички страни-членки на ЕС.

През декември миналата година ръководството на "Репортери без граници" се срещна с премиера Бойко Борисов. Организацията настоя за поемане на конкретни ангажименти за подобряването на медийната среда в България, докато премиерът отрича над медиите да се оказва правен натиск и тормоз.

mediapool.bg