Кламер БГ - Новини: „Репортери без граници“ и „Мрежа Свободно Слово“ осъдиха клеветническата кампания срещу Биволъ

„Репортери без граници“ и „Мрежа Свободно Слово“ осъдиха клеветническата кампания срещу Биволъ

Биволъ

|
Четв, 15 Окт 2015г. 17:46ч.
„Репортери без граници“ и „Мрежа Свободно Слово“ осъдиха клеветническата кампания срещу Биволъ

Клеветническа кампания срещу разследващ журналист

Репортери без граници осъжда клеветническата кампания срещу Атанас Чобанов, редактор на разследващия новинарски сайт Bivol.bg, и изразява своята подкрепа и съпричастност към този независим журналист.

В продължение на няколко дни Чобанов е обект на поръчана кампания заради това, че той и екипът му отразяват предполагаема корупция с участието на българския медиен магнат и „олигарх“ Делян Пеевски.

„Ние сме обект на безпрецедентна кампания от лъжи, клевети и тормоз от страна на пропагандните оръдия на олигарха Делян Пеевски, бивш шеф на разузнавателната агенция ДАНС и настоящ депутат от партията на турското малцинство Движение за права и свободи (ДПС) и собственик на много вестници и телевизионни станции ,“ каза Чобанов.

„Ние разследваме дейността му в продължение на години и най-новите ни разкрития явно са болезнени,“ добави той.

В момента снимки на Чобанов и колегата му редактор Асен Йорданов се появяват на първите страници на таблоиди и интернет сайтове, които защитават интересите на Пеевски. Докато Чобанов е в чужбина, екип на Канал 3, българска телевизия, която е собственост на Пеевски, се появява без предупреждение в дома му на 10 октомври, разпитва членове на семейството му и ги снима без тяхно знание докато им задава въпроси.

„Можем единствено да осъдим тези очевидни опити за сплашване на журналистите от Бивол,“ каза Александра Дженесте, ръководител на отдела за ЕС и Балканите на Репортери без граници. „Работата им по разследванията е напълно законна и ние изразяваме нашата искрена подкрепа и съчувствие към тях.“

България се нарежда на 106-то място от 180 страни в класацията на Репортери без граници за 2015 г. за свобода на пресата. Това е най-лошото класиране на страна член на Европейския съюз.

Позиция на Мрежата за свободно слово

За пореден път през последните години сайтът „Биволъ“, един от малкото в България за журналистически разследвания, е подложен на безпрецедентни атаки и оклеветяване от определени медии и отделни журналисти, свързани с най-влиятелните политически и икономически кръгове в страната ни. Очевидно е, че мотивът за тези атаки са разследванията на „Биволъ“. Случващото се показва, че българските журналисти работят в крайно деформирана медийна ситуация. Тези, които спазват етичните и професионалните стандарти са незащитени и тормозени, а другите са подложени на политически и икономически натиск от медийни собственици (понякога фиктивни), свързани с политически лица във високите етажи на властта. Няма друго обяснение затова, че журналисти са принудени да извършват клеветнически атаки срещу свои колеги. Журналистическата солидарност и професионалните стандарти в България са тотално погазвани както заради и непрозрачната законово медийна собственост, така и заради нерегламентираните връзки, а понякога и откровено срастване, на медийната собственост с икономическата и политическата олигархия. В страната ни съществува парадоксът, че медийният монопол е очевиден и е публична тайна. Тайна, с която уютно съжителстват българската магистратура и политическата и икономическата олигархия. Обръщаме внимание върху факта, че достоверността на разследванията и публикациите в „Биволъ“ не е оспорена по никакъв начин, въпреки многократните опити за натиск върху колегите. Журналистите от „Биволъ“ са част от Мрежа за свободно слово, организация, създадена да отстоява и защитава професионалните и етични стандарти и правото на гражданите да получават достоверна информация. Нямаме никакви основания да се съмняваме в журналистическата добросъвестност на колегите от „Биволъ“, и заставаме зад тях не само защото са наши членове. Уверяваме ви, че по същия начин бихме подкрепили всеки журналист, който е жертва на преследване заради труда си. Да премълчим случващото се означава съгласие да продължим да работим в една съсипваща професията и обществото среда, да преглътнем корупцията и задкулисието и да станем част от тях.
Апелираме да обърнете внимание на този и други случаи, като сме готови да предоставим цялата фактология, с която разполагаме. Журналистическата солидарност е част от етичните стандарти. В България с днешна дата не можем да се справим сами.

Позицията е изпратена до всички посолства на европейски страни в София.
Всяка българска медия, която счита свободата на словото за основна ценност в професията е свободна да информира своите зрители, слушатели и читатели.

Кзавие Дьо Кабан: „Свободата на пресата няма граници“

В социалната мрежа Туитър френският посланик Кзавие дьо Кабан сподели линк към прескомюникето на „Репортери без граници“ с коментар: „Свободата на на пресата няма граници“.

decabanes-bivol

bivol.bg