Кламер БГ - Новини: Кметът на Белград Синиша Мали скрил 24 апартамента в Черноморец

Кметът на Белград Синиша Мали скрил 24 апартамента в Черноморец

Биволъ

|
Пон, 19 Окт 2015г. 15:33ч.
Кметът на Белград Синиша Мали скрил 24 апартамента в Черноморец

Комплексът „Св. Никола“ край Черноморец е построен от баскетболиста Владо Боянов (съпруг на бившия заместник министър на икономиката Едит Гетова) и сръбския му колега и съдружник Срджан Дабич. Строежът е финансиран с кредит от БАКБ.

Освен като баскетболист, Дабич е известен като бивш директор на сръбския клон на „Лукойл“. Той е главно действащо лице в приватизацията на сръбската компания „Беопетрол“ от Лукойл през 2003 г. Сделката е определена от сръбския Съвет за борба с корупцията като „непрозрачна и корупционна“. От страна на сръбската държава, наблюдаващ приватизационната сделка е сегашният кмет на Белград Синиша Мали.

Десет години по-късно фирми на Синиша Мали купуват от фирма на Срджан Дабич 14 апартамента в „Св. Никола“, с обща площ над 3000 кв.м. – разкриха разследващите журналисти от KRIK и Биволъ. През 2012 и 2013 г., когато Саниша Мали сключва сделките, той е икономически и финансов съветник на сегашния премиер Александър Вучич, с когото е особено близък. През 2014 г. е избран за кмет на Белград.

Освен сделката с Дабич, Ерма 11 и Ерул 11 правят и други имотни придобивки. Мали дори купува един апартамент в комплекса „Св. Никола“ на свое име. Общо той владее лично или през фирмите си 24 апартамента в комплекса. Кметът се е сдобил и с два апартамента в Белград, които е прехвърлил на съпругата си. Официалният доход на Саниша Мали не надвишава 34000 евро годишно и произходът на средствата за тези придобивки остава неясен.

За най-голямата сделка с 24 апартамента Саниша Мали създава две български фирми Ерул 11 и Ерма 11. Те са собственост на офшорките от Британските виржински острови Brigham Holding & Finance Inc. и Etham Invest & Finance Corp., като и двете са представлявани от Саниша Мали. Уговорената цена за апартаментите е 709 000 евро, като първата вноска на Мали е само 1585 евро, а останалите 707 000 евро трябва да бъдат внесени до три години от датата на подписването. Този срок вече е изтекъл, но няма данни дали сумата е била изплатена. Все пак, Ерул 11 успява да продаде 4 апартамента в периода 2013 г. – 2015 г. на руски граждани. Според официално декларираната им стойност фирмата е спечелила около 250 000 евро.

Пълното разследване може да бъде прочетено на сайта на сръбския ни партньор KRIK, част от мрежата OCCRP.

 

Имотите на Синиша Мали. Инфографика: KRIK.rs

Имотите на Синиша Мали. Инфографика: KRIK.rs

bivol.bg