Кламер БГ - Новини: Пеевски атакува Биволъ заради Стефка Стоева

Пеевски атакува Биволъ заради Стефка Стоева

Биволъ

|
Нед, 18 Окт 2015г. 03:58ч.
Пеевски атакува Биволъ заради Стефка Стоева

01.13 мин. Ива Стоянова: “Чета ви нещо. “Екип на Биволъ се опита да се свърже със Стоева /това е герой от тяхно разследване/ и дори посети дома й. Роднината, който отвори вратата каза, че тя е в командировка. Оставихме съобщение.” Биволъ са направили това, не зная кога, но разследването е публикувано на 5-ти октомври. Екипът на Канал 3 е направил същото – посетил е дома на Атанас Чобанов, съпругата му е отворила вратата, поканила е нашия екип, но той не е пожелал да влезе в апартамента, защото ние търсим Атанас Чобанов…”

Това е изявлението на програмната директорка на Канал 3 в предаването “Лице в лице” с водеща Цветанка Ризова по bTV. От него става ясно, че екипът на Канал 3 е взел решение да атакува жилището на редактора Атанас Чобанов, заради това, че репортер на Биволъ е потърсил въпросната Стоева. Съвсем основателно изниква въпросът,

#КОЯ е тази Стоева?

 Самата Ива Стоянова чистосърдечно пояснява, че Стоева е герой от наше разследване, публикувано на 5-ти октомври. За да си изясним мотивите на служителите на Канал 3, нека да покажем въпросния материал и разследване на Биволъ от тази дата, в което се споменава за “ядката на раздора” – Стоева: “Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев в схема за грабеж на еврофондове, ударена от румънски прокурори”. В него се съобщава, че в Румъния е разкрита организирана престъпна група, която е източила и откраднала 26 млн. евро, отпуснати за субсидиране на социално слабите в тази страна. Биволъ предсказа още в началото на юни в свое подробно разследване за бъдещи действия срещу тази огромна злоупотреба с еврофондове. В публикацията ни след започналите задържания под стража по заповед на ОЛАФ в съседната нам държава, действително се споменава за жена с името Стефка Стоева.

Според разследването на Биволъ и според обвинителния акт на румънската прокуратура лицето Стефка Красимирова Стоева е отишла в Букурещ с пълномощно от името на българската фирма “Ви Ем Корпорейшън” и се е представила пред тамошната Агенция за плащания и интервенция в земеделието APIA. “Ви Ем Корпорейшън” е българската фирма спечелила търга за усвояването на субсидиите за закупуване и доставка на храни за бедните в Румъния. Гаранция за тези средства е издадена на фирмата от ПИБ в размер на 31.5 млн. евро.

В крайна сметка фирмата се оказва куха, собственикът е български социалнослаб, но парите са източени в кипърска сметка от която също са изчезнали. За цялата тази измама с публични средства, решаваща роля има именно Стефка Стоева, която от името на кухата фирма е наредила милионите да бъдат преведени в Кипър. Всички искания за плащане са подписани именно от Стефка Красимирова Стоева, която посочва точно и банковите сметки, където да бъдат наредени парите. Също тя е и подписала фактурите на APIA. След като кражбата се разкрива, ПИБ отказва да покрие щетите на APIA от гаранцията си, оправдавайки се именно със Стоева и промяната на първоначалната сметка по договор.

Така че Стефка Стоева е особено интересен свидетел за огромно престъпление, в което е замесена банката и група свързана с “Килърите 6”. Съвсем естествено е Биволъ да търси въпросната личност, в качеството си на разследваща медия. Още повече, че Стоева е специално описана в обвинителния прокурорски акт на DNA наред с имената на Иван Танев /Универсалния/и Мила Георгиева, обвинена и като тартор на известната група за поръчкови убийства.

perchezitii_dna_la_directia_de_asistenta_sociala_teleorman_directoarea_institutiei_acuzata_ca_ar_fi_aprobat_adoptii_ilegale_18487275_07904800

Основна цел на всички разследващи журналисти е да търсят и да издирват подобни замесени в криминални дейности лица и ако е възможно да разговарят с тях и да получат информация от първа ръка. Особено когато става въпрос за колосални злоупотреби с публични фондове. Напълно нелогично и неествествено е обаче журналисти да контраразследват свои колеги, като ответна реакция за тяхно разследване на престъпление. Подобни действия могат да говорят само за едно и то е, че първо не става дума въобще за журналистика и второ, че хрътките по петите на разследващите журналисти са пратени за да ги притесняват и откажат от работата им, в подкрепа на неразкритото престъпление. Никой в нормалния свят /освен в държавата на Буда-Пеевски/ не е чувал за подобен абсурд – журналисти да преследват и “разследват” други журналисти.

#КОЙ има интерес откраднатите евро-милиони да не бъдат разкрити и върнати?

 Неочакването признание на представителката на Канал 3 в ефир само по себе си съдържа съвсем красноречива информация. По-добре никой не би могъл да признае какво мотивира подчинените на Пеевски “журналисти”. Публично е известно, че фирми свързани с Пеевски и ДПС са източили около половин милиард от КТБ. Парите не са върнати и след фалирането на банката ДПС депутатът се прехвърли в тясна симбиоза с ПИБ. Съдбата на ПИБ е съдбоносна и въобще за съдбата на правителството Борисов 2. Предстои да видим дали сценарият с КТБ ще се повтори във времето фатално. Дали цесиите към КТБ и дадените кредити ще се изплатят редовно и в срок, за да не бъде потопена в крайна сметка и ПИБ? Румънската афера обаче е реална възможност да предизвика сериозни ответни действия в разследване докрай за замесените лица и институции и може да има непредсказуеми последствия за новата любима на властта днес банка.

ПИБ вече е осъдена да връща източените от Стоева милиони

Банката на Цеко и Ивайло вече е осъдена и от румънския и от българския съд да върне част от парите. Делото е образувано по въззивна жалба на Министерството на земеделието и селското развитие на Румъния, чрез Агенция за плащания и участие в земеделието (APIA). Решението на съда е да бъде допуснато Разпореждането за принудително изпълнение от 21.06.2013г. по дело №23752/299/2013г. на Първи Районен съд-Букурещ в полза на Агенция за плащания и участие в земеделието за сумата от 22 033 854,39 евро плюс разходите по изпълнението. Искането на румънската страна е за допускане на обезпечение чрез налагане на принудителна мярка запор върху банковите сметки на ПИБ в следните банки: ЦУ на БНБ, “Алианц банк България”АД, “Банка Пиреос България”АД, “БАКБ”АД, “КРЕДИ АГРИКОЛ БЪЛГАРИЯ”ЕАД, “ИНВЕСТБАНК”АД, “ИНТЕРНЕШЪНЪЛ АСЕТ БАНК”АД, “КОРПОРАТИВНА ТЪРГОВСКА БАНКА”АД, “БЪЛГАРСКА БАНКА ЗА РАЗВИТИЕ”АД, “ТИ БИ АЙ БАНК”АД, “ОББ”АД, “ОБЩИНСКА БАНКА”АД, “ПРОКРЕДИТ БАНК БЪЛГАРИЯ”АД, “ПИБ”АД, “РАЙФАЙЗЕНБАНК БЪЛГАРИЯ”АД,”СИТИБАНК Н.А.-КЛОН СОФИЯ”, “СОСИЕТЕ ЖЕНЕРАЛ ЕКСПРЕС БАНК”АД, “СИБАНК”АД, “ТЕ-ДЖЕ ЗИРААТ БАНКАСЪ”-КЛОН СОФИЯ, “ТОКУДА БАНК”АД, “ТЪРГОВСКА БАНКА Д”АД, “УНИКРЕДИТ БУЛБАНК”АД, “ТЕКСИМ БАНК”АД, “БНП ПАРИБА”, “АЛФА БАНК”-КЛОН БЪЛГАРИЯ, “БАНКА ДСК”АД, “ЦКБ”АД, “ЮРОБАНК БЪЛГАРИЯ”АД, “ИШ БАНК ГМБХ”-КЛОН СОФИЯ, до размера на сумата 22 033 854,39 евро.

Производството се води по Регламент №44/2001г. на Съвета на ЕС относно допускане изпълнение на съдебни решения, постановени, в която и да е държава-членка.

bivol.bg