Кламер БГ - Новини: Премиерът: Фокусът ни е актуализацията на бюджета да се случи до края на юни

Премиерът: Фокусът ни е актуализацията на бюджета да се случи до края на юни

България

|
Ср, 01 Юни 2022г. 13:52ч.
Премиерът: Фокусът ни е актуализацията на бюджета да се случи до края на юни

Премиерът: Фокусът ни е актуализацията на бюджета да се случи до края на юни

Фокусът на правителството е актуализацията на бюджета да се случи до края на юни. Задачата е от 1 юли да има нова държавна сметка. Това заяви премиерът Кирил Петков преди заседанието на Министерския съвет.

Ще бъдат обсъдени и нормативните изисквания около Плана за възстановяване. Спрямо тях трябва да се предприемат 22 мерки до края на годината, посочи Кирил Петков. Всяко министерство трябва да бъде запознато и да има "стройна програма", за да може средствата от ЕС да дойдат навреме с правилните реформи, допълни той.

Това бяха двете основни теми, които управляващите обсъдиха късно вечерта във вторник на коалиционен съвет. Очакванията са следващата седмица актуализираният проектобюджет да бъде внесен в парламента с антикризисните мерки.

Още миналата седмица Лена Бориславова, която е началник на политическия кабинет на премиера, каза, че актуализацията на бюджета трябва да бъде приета в Народното събрание до края на юни. В този смисъл обявеното сега от премиера намерение не е постигнато на снощната среща.

Социалният министър Георги Гьоков уточни, че ако Народното събрание гласува промените в бюджета до 25 юни, пенсионерите ще успеят да получат увеличените си пенсии през месец юли. "Гарантирам, че ние сме си свършили работата, и съм сигурен, че Народното събрание, също ще си свърши работата, за да може на 25 юни да са готови промените и за да може НОИ да пресметне пенсиите при новите условия, за да може да бъдат изплащани след 1 юли", каза министърът.

Той определи като възможен, но недопустим варианта повишените пенсии да бъдат изплатени чак през август, тъй като очакванията на всички пенсионери са да си получат пенсиите по графика от 7 юли.

В сряда депутатът от БСП Борислав Гуцанов каза пред БНТ, че бюджетът трябва да бъде приет до 25 юни. Социалистическата партия ще настоява за двуетапно увеличение на пенсиите - от 1 юли и от 1 октомври. Друго искане е необлагаемият минимум за младите семейства от 4500 лв. да стане 6000 лв. - по 50 лв. на месец за едно дете и по 100 лв. за две деца.

За да тръгнат средствата от Европейския съюз, Народното събрание до края на годината трябва да приеме редица законопроекти, като юридическа гаранция за тези средства, каза депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов на влизане в среднощния коалиционен съвет.

Днес премиерът Кирил Петков повтори, че България ще получи дерогация за руския петрол до края на 2024 г.

"Ние реално сме единствената държава, която има тази дерогация, въпреки че разполага с пристанище. Това дава възможност нашата рафинерия да смени част от инсталациите си и през това време да не се качва цената на горивото", каза Петков.

На оперативното заседание на кабинета ще бъде представен доклад от вицепремиера Калина Константинова относно това как се движи преместването на украинските бежанци. Към момента напрежението в бежанския център в Елхово остава. Украинци се оплакаха, че са като в затвор, без храна и вода.

mediapool.bg