Кламер БГ - Новини: Апелативният спецсъд оправда бившия кмет на Родопи

Апелативният спецсъд оправда бившия кмет на Родопи

България

|
Ср, 01 Юни 2022г. 14:22ч.
Апелативният спецсъд оправда бившия кмет на Родопи

Апелативният спецсъд оправда бившия кмет на Родопи

Бившият кмет на община Родопи Йордан Шишков е оправдан на втора инстанция по делото за безстопанственост срещу него, съобщи lex.bg.

Той беше изправен пред съда за това, че между 2008 г. и 2011 г. на два пъти изплатил неустойки на фирма „Интегрирани пътни системи – София“ за ремонт на пътища, които не са фигурирали в договора между общината и дружеството.

Прокуратурата твърди, че той не е предотвратил включване на спогодба към договора между общината и фирмата с клауза за дължима неустойка за всяко едно забавено плащане. По първия договор за пътни ремонти общината се задължила да плати близо 150 000 лева неустойки. По втори договор за ремонт на пътища неустойките вече били над 300 000 лева.

Преди четири години първоинстанционният спецсъд го призна за виновен за нанесени щети на общината за близо 500 000 лева и го осъди условно на една година затвор с 3-годишен изпитателен срок.Шишков беше осъден да плати и 460 000 лева по гражданския иск на община Родопи срещу него.

Недоволни от присъдата тогава останаха и Шишков, и прокуратурата.

Сега апелативният спецсъд отмени изцяло присъдата на първата инстанция и оправда напълно Шишков, в резултат на което отхвърли изцяло и гражданския иск срещу него.Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Върховния касационен съд.

mediapool.bg