Кламер БГ - Новини: Сформирана е парламентарната комисия за меморандума с "Джемкорп" и "Ай Пи 3"

Сформирана е парламентарната комисия за меморандума с "Джемкорп" и "Ай Пи 3"

България

|
Ср, 01 Юни 2022г. 15:26ч.
Сформирана е парламентарната комисия за меморандума с "Джемкорп" и "Ай Пи 3"

Десислава Атанасова аргументира искането за комисията, сн. БГНЕС

Депутатите приеха да бъде създадена временна парламентарна комисия, която да установи фактите и обстоятелствата около подписването на меморандума за сътрудничество с базираната във Великобритания фирма "Джемкорп" (Gemcorp) на българина Атанас Бостанджиев и "Ай Пи 3" (IP3) на пенсионирани американски генерали. Съгласно документа за зелена трансформация на българската енергетика бе обявено, че ще донесе 1 млрд. долара инвестиции за подготовка на прехода, в който пък частни инвеститори са готови да вложат около 20 млрд. долара.

Фактът, че в "Джемкорп" в миналото участие е имал руския олигарх Алберт Адволян, а Бостанджиев управляваше лондонското дружество "ВТБ Кепитъл" на руската "Внешторгбанк" (ВТБ), доведе до съмнения към намеренията на тази компания. Бившите управляващи от ГЕРБ подложиха управляващите на атаки и внесоха искане за съставянето на сегашната временна парламентарна комисия.

В сряда проекторешението за това бе подкрепено от 160 депутати, петима бяха против, а 11 се въздържаха.

Комисията ще се състои от 14 народни представители – по двама от парламентарна група. Тя ще бъде оглавена от Емил Георгиев от БСП, който събра повече подкрепа от Десислава Трифонова от ГЕРБ-СДС, която също бе предложена за председател.

В продължение на месец тя ще анализира съдържанието, страните, предмета и целесъобразността на клаузите в подписания меморандум. След това трябва да се изготви доклад за резултатите от работата си и установените факти и обстоятелства.

Председателят на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова обяви искането за създаването на комисията с необходимостта парламентът и обществото да имат пълна информация за това какво точно е подписал на 23 март министърът на енергетиката Александър Николов, с кого точно го е подписал и какви са параметрите на въпросния меморандум. Тя отбеляза, че допълнителни въпроси са се натрупали във времето, в което проектът на решение престоявал в нечие шкафче.

Трябва да има достатъчно информация за това какъв е предметът на този меморандум и с какво България ще бъде задължена по него, заяви Атанасова и отбеляза, че дори управляващото мнозинство, което първоначално се е похвалило с неговото приемане, впоследствие се е отрекло от този меморандум, наричайки го "паметна бележка".

mediapool.bg