Кламер БГ - Новини: Десет проекта за десет години. МО готви пореден план за модерна армия

Десет проекта за десет години. МО готви пореден план за модерна армия

България

|
Ср, 01 Юни 2022г. 13:58ч.
Десет проекта за десет години. МО готви пореден план за модерна армия

Сн. МО, архив

Министерството на отбраната работи върху разработване на инвестиционен план-програма за 10 годишен период, в който ще бъдат заложени 10 стратегически проекта, съобщи зам.-министърът на отбраната Станимир Георгиев.

Георгиев има дълъг стаж в различни структури на МО, а наскоро влезе и в екипа на министъра Драгомир Заков.

Подобни програми се правят регулярно в МО, но засега остават преди всичко на хартия. Плановете остават неизпълнени, а приоритетите се преподреждат в движение.

И към момента е ясно кои са най-важните проекти, но работата по тях цикли. Смяната на министри доведе до ново разтягане на проектите във времето. Така например, вече две години не може да се прецени какво да бъде бъдещето на проекта за закупуване на бронирани машини за Сухопътните войски,.

По думите на Георгиевт целите на програмата са пълна прозрачност във всички фази на проектирането, отговорно изразходване на публичните средства и максимално участие на българската индустрия в проектите, в съответствие с възможностите ѝ.

Въпреки тези заявки, с които започва работа всяко ново ръководство на министерството, почти всички детайли от тези проекти се засекретяват. На този фон българската армия продължава да разчита предимно на старото съветско въоръжение.

"Идеята е да стъпим на резултатите след проведения статистически преглед от Програма 2032 и на План 2026 и да направим още веднъж оценка на приоритетите, които имаме в модернизацията и не на последно място от гледна точка на последните събития от Украйна", уточни Георгиев.

Той говори в рамките на Международна изложба за отбранителна техника "Хемус 2022", която се провежда в Пловдив тази седмица.

Президентът Румен Радев от своя страна каза, че трябва да се преодолее фрагментацията в рамките на ЕС и НАТО, която пречи на нашата ефективност.

Държавният глава посочи, че въоръжените ни сили все по-често се обръщат към българската отбранителна индустрия не само за техника и въоръжение, но и за развитие на нови технологии в процеса на модернизация.

Изложители от 19 държави и България са потвърдили участие в 15-ата международна изложба за отбранителна техника "Хемус 2022" под мотото "Отбрана, антитероризъм и сигурност", която ще се проведе в Международен панаир Пловдив от днес до 4 юни.

Общо 99 фирми и организации, от които 39 чуждестранни и 60 български, ще изпълнят пространството в и между трета и седма палата в панаира.

Чуждестранните изложители са от Индия, Румъния, САЩ, Германия, Израел, Испания, Чехия, Полша, Пакистан, Австралия, Турция, Норвегия, Франция, Литва, Сърбия, Финландия, Италия, Гърция и Белгия.

mediapool.bg