Кламер БГ - Новини: Регионалният министър обеща да махне излишни ограничения на скоростта по пътищата

Регионалният министър обеща да махне излишни ограничения на скоростта по пътищата

България

|
Съб, 22 Дек 2018г. 19:31ч.
Регионалният министър обеща да махне излишни ограничения на скоростта по пътищата

Регионалният министър Петя Аврамова обеща да нареди проверка на участъците от републиканската пътна мрежа с въведени ограничения на скоростта дали наистина са необходими такива. Ако се установи, че в някои отсечки няма нужда от такива ограничения, те ще бъдат премахнати, каза тя пред Канал 3 в събота.

Тя коментира и отпуснатите миналата седмица от бюджетния излишък 1.35 млрд. лв. за дострояването на магистрала "Хемус", които според нея правели проекта необратим.

"Което и правителство да управлява страната, Северна България ще има осигурена магистрална отсечка. Тези средства осигуряват строителството на 134 км от Боаза до разклона за Велико Търново", посочи тя.

Аврамова припомни, че в момента се строят участъците от Ябланица до Боаза и от Бухово до Белокопитово. "Цялата магистрала има 170 км построени преди години. Това, което ще остане за дофинансиране, освен тези 134 км осигурено финансиране, са още 90 км, за които в следващите години трябва да се намери финансиране”, разясни тя и добави, че има вече има технически проект за трасето до разклона Плевен-Ловеч и иден проект за останалата част. Предстои да бъдат обявени тръжни процедури.

Вече има чужди компании, които се станали членове на Камарата на строителите, така че интересът към строителството в България ще бъде голям, предвид и тези 1,35 млрд за магистрала "Хемус” и останалите участъци, които предстоят като строителство по републиканската пътна мрежа и магистралите, каза още министър Аврамова.

В момента се изпълняват договори за ремонти на виадукти, мостови съоръжения и тунели за 143 млн. лв. Необходими са и 60 млн. лв. за ремонт на всички мостове по републиканската пътна мрежа.

През 2019 година продължава ремонтът на тунел Витиня в тръбата за

София. Виадуктът преди тунела е ремонтиран

и готов, но движението все още няма да бъде пуснато заради

безопасността на

пътуващите. Няма да рискуваме да пуснем движението там, където техническата експертиза е показала, че има проблем с конструкция, заяви Аврамова.

По думите й на строителния бранш се разчита за строежите в България не само в сферата на пътната инфраструктура, а също и за ВиК проекти и проекти

като например по управляваната от министерството оперативна програма "Региони в растеж“ 2014-2020.

mediapool.bg