Кламер БГ - Новини: Катастрофа на заледен път край Пазарджик взе пет жертви

Катастрофа на заледен път край Пазарджик взе пет жертви

България

|
Съб, 22 Дек 2018г. 19:54ч.
Катастрофа на заледен път край Пазарджик взе пет жертви

Четири автомобила са се ударили в гъстата мъгла на заледен път между пазарджишките села Звъничево и Братаница и четирима души са загинали на място, а още един по-късно в болницата. Пострадали са и други хора.

Инцидентът е станал около 7 часа сутринта в събота. Верижната катастрофа е била причинена от сблъсък между лека кола и миниван. В резултат на място са загинали по двама от пътуващите в двата автомобила. Единият от тях е бил толкова деформиран от удара, че се е наложило да бъде рязан, за да се стигне до хората в него, съобщи Мирослав Стоянов, говорител на МВР-Пазарджик, цитиран от агенция Фокус. Тежко ранена жена е била откалана в болницата, но лекарите не са успели да спасят живота й.

"Загиналите са две семейства, възрастни хора,

на възраст между 60-65 години. Едното семейство е от село Ветрен дол, другото от село Братаница. Починалата в болница жена е от град Пазарджик“, каза директорът на пазарджишката болница Васил Вълчев.

"Има трима мъже, които докараха, шофьорите, които са, да им вземат проби кръв - алкохол, наркотици. Те имат съвсем леки травми, такива, които няма да се наложи да остават в болница. Двете жени - едната е със счупено рамо и остана в ортопедията, без опасност за живота, а другата жена, неизписана. Като не си е свършил някой работата, така става. Жестока работа. Пет човека починали и то на какво място - Звъничево на надлеза. Просто не е хвърлено пясък", коментира той пред БНР.

От МВР преди това съобщиха, че пътят не е бил опесъчен, а в района има изключително гъста мъгла и заледяване. Това е и най-вероятната причина за тежкия инцидент.

"Пясъкът е хвърлен до едно ниво, на мястото на произшествието се вижда, че няма пясък”, коментира Асен Гешев, началник Пътна полиция – Пазарджик, пред бТВ.

Пътят е част от Републиканската пътна мрежа и за него отговаря пътната агенция. От там заявиха, че е разпоредена проверка дали участъкът е бил опесъчен и обработен. От там заявиха също така, че видимостта в мъглата е била 10 метра.

Фирмата, която е отговорна за зимното поддържане в района, е "Еко хидро" като подизпълнител на "Пътища-Пловдив".

Заради огледа на местопроизшествието пътят остана затворен до около 15 часа, а автомобилите се пренасочваха през обходен маршрут през село Лозен. Там също стана пътен инцидент и автомобил е изхвърчал от надлез, където също пътят е бил заледен. При този инцидент няма жертви.

Общо 11 катастрофи са станали в страната заради мъглата.

mediapool.bg