Кламер БГ - Новини: Ревизоро: Благодарение на нас язовирите са с 65% по-пълни

Ревизоро: Благодарение на нас язовирите са с 65% по-пълни

България

|
Нед, 21 Март 2021г. 09:45ч.
Ревизоро: Благодарение на нас язовирите са с 65% по-пълни

Значимите язовири, които са под контрола на екоминистерството, са с 65 на сто по-пълни в сравнение с миналата година, докато валежите са нараснали само с 12 на сто, обяви ресорнитя министър Емил Димитров – Ревизоро по време на заседание на дирекция "Управление на водите" в МОСВ, проведено в събота.

По думите му това се дължи на доброто управление и предприетите мерки от властта за минимизирането на разходите и намаляването на загубите

Сега основната задача пред МОСВ е да се държат под контрол нивата на язовирите, така че да не прелеят през периода на снеготопенето, по думите на Ревизоро, цитиран от Министерството на околната среда и водите. За целта нивата се наблюдават непрекъснато и където е необходимо се освобождават количества.

Емил Димитров е посетил на място язовирите "Асеновец", "Жребчево" и "Копринка" в рамките на ежемесечната си обиколка на водните обекти и срещи с водоснабдителните дружества.

В Сливен той посочи, че добрата координация между Министерството на околната среда и водите и Министерство на земеделието, храните и горите, както и благоприятните климатични условия тази зима, осигуряват спокойствие, че ще има достатъчно вода както за питейни нужди, така и за поливане на земеделската продукция.

"Дружествата на "Напоителни системи" се управляват добре и мога да успокоя хората, че няма опасност от водна криза в страната. Има достатъчно вода в язовирите. Те са в добро техническо състояние и няма опасност от преливане", казал Емил Димитров.

mediapool.bg