Кламер БГ - Новини: Десетдневният локдаун може да бъде удължен

Десетдневният локдаун може да бъде удължен

България

|
Нед, 21 Март 2021г. 11:08ч.
Десетдневният локдаун може да бъде удължен

"10 дни не е малък срок, но не знаем дали ще е достатъчен", заяви пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в коментар на влизащите в сила от 22 март нови ограничения заради високия ръст на заболеваемостта от Covid-19. По думите му намаляването на контактите между хората ще окаже влияние. Кунчев изказа предположение, че срокът може да бъде продължен.

Той сподели, че е много трудна задачата да се намери добър баланс между здравето и икономиката.

"Видяхме какво става в Англия, Ирландия, Португалия, след това в Чехия и Словакия, а в момента и в Унгария. Видяхме, че пикът на тази вълна не продължава прекалено много - той е от 2 до 4 седмици. Едно намаляване на контактите би трябвало да повлияе, ако не започне веднага спад, то поне да достигнем плато, без да има продължаващо повишаване на броя на заразените и починалите", коментира главният здравен инспектор.

Според него обществото е разделено по отношение на строгостта на мерките и времето, в което се налагат.

"Не е добро положението в болниците, натискът към тях продължава да расте. Търсенето на медицинска помощ се увеличи, което означава, че новият щам води до по-бързо развитие на по-тежка клинична картина, което налага болнично лечение. Към момента наближава 8000 броят на приетите в болници лица и към 700 е броят на настанени в интензивни отделения. това е твърде голям брой, който изтощава и без това твърде изморената здравна система", обясни главният държавен здравен инспектор.

Според изнесените в неделя данни на Единния информационен портал към полунощ новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 2541 при направени 11 979 теста, Положителните проби са 21% от изследваните.

Откритите носители на инфекцията в София отново са най-много - 681; следват Бургас - с 305 и Варна - с 277 нови случая.

В болница са настанени 8545 пациенти с Covid-19, в интензивни отделения са 691.

С отрицателен тест след карантина или престой в болница са 641 души.

Починали с диагноза и Covid-19 са 34-ма.

38 от новите положителни тестове са на медицински служители, близо наполовина по-малко спрямо вчерашните данни.

"За момента не засичаме "внос" на южноафриканския щам, макар че в Европа го има, а и на Балканите го има - в Гърция и в Унгария има посочени случаи. Почти неминуемо е и с него да се срещнем", смята доц. Кунчев.

В различните райони на страната се регистрират между 60 и 90% само от британския вариант на коронавируса, съобщи той.

Кунчев защити временното преустановяване на ваксинирането с "АстраЗенека". По думите му това е правилният начин - когато има и най-малко съмнение, спира се прилагането до изясняване на ситуацията.

"На първо място е безопасността, а после е ефикасността. Това са основните принципи, на които всяка ваксина трябва да отговаря", каза той.

Няма да има човек, който да не може да получи втора доза на ваксината, заяви още Кунчев и обясни, че се очакват над 580 хиляди дози през април и още повече през май, подчерта той и добави, че няма да е лесно да бъдат убедени голяма част от хората, за да се ваксинират. По думите му това ще е основната задача на медиците и на щаба.

През последното денонощие е поставена ваксина на над 3800 души, така общият им брой става 366 547.

"Има толкова неясни фактори, че не може да се прогнозира кога и дали ще има нова вълна на Covid-19. Трябва да има система за наблюдение, както е и при грипа - годишно 40 лаборатории в света следят какви нови щамове се появяват. Това вероятно ще стане и с коронавируса", коментира главният държавен здравен инспектор.

Той каза още, че няма информация за производство на каква ваксина ще се използва новият завод на "Биовет" на братята Кирил и Георги Домусчиеви в Разград, който бе посетен преди ден https://www.mediapool.bg/bratya-domuschievi-shte-pravyat-vaksini-sreshtu-covid-19-v-nov-zavod-v-razgrad-news319634.html от премиера Бойко Борисов.

mediapool.bg