Кламер БГ - Новини: Борисов по пътища, електро- и газопроводи: Нашите зрители виждат, пък да се надяват на каквото искат

Борисов по пътища, електро- и газопроводи: Нашите зрители виждат, пък да се надяват на каквото искат

България

|
Нед, 21 Март 2021г. 15:10ч.
Борисов по пътища, електро- и газопроводи: Нашите зрители виждат, пък да се надяват на каквото искат

"Нашите зрители можаха да видят какво правим с електропреносната система, газопреносната и магистралите. Това е от нашето управление, пък да се надяват на каквото искат", обобщи премиерът Бойко Борисов по време на предизборната си обиколка с джипката в неделя, която, както обичайно, бе предавана на живо във Фейсбук.

Инспекцията на свършеното от правителството му започна от строежа на втората компресорна станция – "Нова Провадия", на газопровода "Балкански поток" край Ветрино, мина през варненската подстанция на "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) и провери как вървят строителните работи в участъка на магистрала "Хемус" между "Буховци" и "Белокопитово". Той бе придружен от енергийния министър Теменужка Петкова, от зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков и шефовете на "Булгартрансгаз" и ЕСО.

"Строим авто, жп, електро и газови магистрали в цялата страна - както по оста Изток- Запад, така и по оста Север-Юг. Новият електропровод до "Марица-изток" е сериозна стъпка напред към диверсификацията на доставките в страните от региона. Той дава възможност и за присъединяване на нови ВЕИ в България, Румъния и Гърция, като по този начин ще осигури условия за постигане на европейските и националните цели в областта на възобновяемата енергия. Със зелените мощности, които имаме, както и с работата по 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" - ще се превърнем в енергиен лидер", обяви той във Фейсбук.

"България е вече 100% енергийно независима, никой не може да ни спира кранчето или да ни извива ръцете. Страната ни става незаобиколим фактор на газовата карта в Европа. С нашите газови магистрали даваме възможност на всички да получават газ, а транзитните такси остават за българите 70 години напред", заяви още премиерът.

"Интерконекторът с Гърция се строи на пълни обороти. И като прибавим приоритетното ни газохранилище "Чирен", тази година ще е много добра за инфраструктурата в газовата сфера", заяви още той и не пропусна да отбележи като всеки път: "Десетилетия сме се наслушали на приказките им – сега само можем да покажем поредния грандиозен строеж, който върви в момента".

При наглеждането на подстанцията на ЕСО Борисов обяви, че "надграждаме електропреносната ни система по най-добрия начин, за да бъде България лидер и в тази сфера". През това съоръжение ще минава електропроводът към подстанция "Бургас" до подстанция "Марица-изток", който се съфинансира от Еврокомисията. 150 километра от електропровода са вече в експлоатация, пуснати три месеца предсрочно, отбеляза премиерът.

Увеличаването на трансграничния капацитет пряко влияе и върху обединенията на електроенергийните пазари в региона и присъединяването на България към общия европейски енергиен пазар, посочиха по-късно в прессъобщението си от Министерския съвет.

След това, пътувайки по магистрала "Хемус", Борисов отбеляза с колко бързи темпове напредва строежът на 16-километровия участък между пътните възли "Буховци" и "Белокопитово". Отсечката се очаква да бъде готова за летния туристически сезон, заяви той и каза, че лошото време и работите по археологическите разкопки бавят пускането в експлоатация на трасето.

Извършват се дейности по големите мостови съоръжения - монтират се главни греди, армировъчни работи и бетонови работи по пътните плочи. Изграждат се отводнителните съоръжения. В ход е и изпълнението на ограничителни системи. Когато позволяват метеорологичните метеорологични условия, участъкът се асфалтира, заяви още министър-председателят.

"Изграждането на "Хемус" е необратимо. Средствата са осигурени и строителството върви на високи обороти, въпреки пандемията. Скоро в Северна България ще се пътува по-бързо и по-приятно, както сме обещали. Започнали сме и процедурата по изграждане на 75 км от магистралата Русе - Велико Търново", каза Борисов.

"Нашите опоненти не са строили магистрали, защото е трябвало да положат много усилия, докато ние вършим работа, работа, работа", завършва постът му във Фейсбук със слогана на предизборната кампания на ГЕРБ.

mediapool.bg