Кламер БГ - Новини: Ревизионен акт срещу Лозан Панов бе отменен от съда

Ревизионен акт срещу Лозан Панов бе отменен от съда

България

|
Пет, 07 Май 2021г. 16:18ч.
Ревизионен акт срещу Лозан Панов бе отменен от съда

Административният съд София-град е отменил ревизионен акт на НАП, с който от председателя на Върховния касациоен съд (ВКС) Лозан Панов се претендират неплатени данъци. Съдията е станал жертва на данъчен произвол, посочва се в решението, съобщи "Сега".

С акта на данъчните от Панов се търсят 1732 лв. данъци върху доходи от 2012 г. Производството срещу него започна през 2017 г., след като той подаде имуществената си декларация пред Инспектората на Висшия съдебен съвет, но не и пред Сметната палата. Обяснението му бе законова промяна, според която магистратите обявяват имуществото си само пред инспектората.

Данъчните твърдят, че Панов не е декларирал хонорар от 120 лв., платени му от Сдружение "Асоциация на българските административни съдии". От НАП пресмятат, че за 2012 г. съдията е превишил приходите си с 10 747 лв. разходи, за които не е посочен източник. Така е изчислен и дължимият данък от 1732 лв.

Първоначално ревизията на Панов върви по общия ред, но след това е трансформирана като такава за "особени случаи". Това се случва заради подозрението за укритите 120 лв. хонорар.

В съдебното решение се посочва, че тази трансформация на процедурата е направена в нарушение на закона. Този хонорар не може да се приеме за укрит, тъй като е обложен с данъци, казва съдът. В този случай няма настъпил вреда за бюджета, тъй кат данъкът е внесен от сдружението, изплатило хонорара.

Спорът се върти и около екскурзия на Панов в чужбина през 2012 г. Данъчните произволно приемат, че той е харчил по1000 лв. на ден по време на десетдневния си престой и оттам извеждат несъответствие между доходите и разходите му. За база е взета сметка за вечеря в Русия от 917 лв., платена от него три години след ревизията. Съдът посочва, че пресмятанията следва да се правят на база на наредбата за здгранични командировки. Така се оказва, че разходите по екскурзията са 3227 лв., т.е. почти три пъти по-малко.

Решението не е окончателно. То може да се обжалва пред Върховния административен съд.

mediapool.bg