Кламер БГ - Новини: Главният прокурор е сезиран за държавните назначения в БЕХ

Главният прокурор е сезиран за държавните назначения в БЕХ

България

|
Пет, 07 Май 2021г. 16:39ч.
Главният прокурор е сезиран за държавните назначения в БЕХ

Сигнал до главния прокурор за изясняване спазени ли са правилата за провеждането на конкурса за избор на държавни представители в управителния съвет на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) ще изпрати депутатът от "Изправи се!Мутри вън!" Андрей Вълчев. Това съобщи самият той на брифинг в парламента.

Вълчев настоява прокуратурата да установи подаден ли е неистински фалшив документ, преправяно ли е съдържанието на официален документ в хода на процедурите за определяне представители на държавата в борда на БЕХ.

Депутатът визира това, че бившият председател на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов, който бе избран за шеф на холдинга, е бил освободен като народен представител от ГЕРБ на 10 февруари, а крайният срок за подаване на документите за участие в процедурата е приключил на 8 февруари. Точно на тази дата Николов обяви, че се е кандидатирал и ще напусне парламента.

В онзи момент обаче той е е декларирал, че не заема висша публична длъжност по силата на закона за противодействие на корупцията, не е член на политически кабинет или секретар на община, обясни Андрей Вълчев. Но в същото време правомощията му на народен представител не са били прекратени. Това става два дни по-късно, които според представителя та "Изправи се! Мутри вън" е нарушение.

Депутатът уточни, че сигналът му до главния прокурор е за трите държавни назначения, а не единствено за Валентин Николов.

Останалите две са на бившия шеф на АЕЦ "Козлодуй" Иван Андреев и бившият финансов директор на Мини "Марица Изток" Стелиан Коевр.

Независимите представители са бившият евродепутат от ГЕРБ Владимир Уручев и бившият пиар на БЕХ Александър Църноречки, който дори не се беше явил в конкурса и не е ясно как е избран..

Вписването на борда бе спряно заради жалба на бившия зам.-транспортен министър София Касидова, която е била класирана вместо Църноречки. Тя обаче в края на миналата седмица оттегли жалбата си, без да са ясни мотивите за това.

mediapool.bg