Кламер БГ - Новини: "Разкрития от Дубай": Ппевски, Велико Желев и др. притежават имоти за 160 млн. долара

"Разкрития от Дубай": Ппевски, Велико Желев и др. притежават имоти за 160 млн. долара

България

|
Вт, 03 Май 2022г. 17:48ч.
"Разкрития от Дубай": Ппевски, Велико Желев и др. притежават имоти за 160 млн. долара

Над сто българи владеят имоти за над 160 млн. долара в Дубай. Това показват изтеклите документи от най-новото международно журналистическо разследване, в което от българска страна участва разследващият сайт Bird.bg. Сред собствениците на имоти са майката на депутата Делян Пеевски, строителният бос Велико Желев и сестрата на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, както и много други публично известни личности, съобщава Bird.bg.

Разследването носи името "UncoveredDubai" и се основава на изтичане на база от 800 000 записа от базата данни с имотите в Дубай, притежавани от чужди граждани.

Майката на Пеевски Ирена Кръстева е собственик на вила в Emirate Hills със застроена площ от 242.57 кв.м. Имотът е оценен през 2020 г. на 570 000 долара. От паспортните данни става ясно, че Кръстева е придобила вилата след 2016 г.

Строителният бос Велико Желев е закупил цели десет апартамента в Дубай, като девет от тях са в Liv Residence, в скъпия квартал Dubai Marina. Най-големият апартамент от 268 кв.м. е на Serenia Residence, на изкуствения остров под формата на палма Palm Jumeira за близо 800 000 $. Общата стойност на недвижимите имоти на Желев е над 4 милиона долара, съобщава сайтът, който уточнява, че не са успели да се свържат с Желев

Биляна Биби Стоянова, по баща Сарафова, е сестра на зам.-главния прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Тя фигурира като собственик на апартамент 143.22 кв.м. в квартала Al Hebiah 3. Имотът е оценен на над 420 000 долара, съобщава Bird.bg. Iмотът е придобит след 2015 г.

В разгара на Апартаментгейт разследващият сайт Биволъ разкри, че младият син на Борислав Сарафов е придобил неизвестно как два скъпи апартамента в София. По случая беше образувана проверка, която "изпра" Сарафов.

Стоянова не е отговорила на многобройните ни обаждания на мобилния ѝ телефон, съобщава Bird.bg. Потърсен по телефона Борислав Сарафов отговори, че не желае да коментира личните дела на неговата сестра.

В Дубайския списък има и повече от 100 членове на руския политически елит, държавни служители или бизнесмени, близки до Кремъл, както и десетки европейци, замесени в пране на пари и корупция. Няколко европейски служители и депутати, които са обвинени в злоупотреба с публични средства, също са сред изброените собственици – и някои не са декларирали официално своите имоти в Дубай.

В международно разследване участват медиите на VG (Norway), Süddeutsche Zeitung (Germany), TV2 (Denmark), Knack (Belgium), iStories (Russia), SVT (Sweden), Le Monde (France), De Tijd (Belgium), Fundacja Reporterow (Poland), Atlatszo (Hungary), Investigace.cz (Czech Republic), Frontstory.pl (Poland), Direkt 36 (Hungary), MANS (Montenegro), BIRD.bg (Bulgaria), CIN (Bosnia and Herzegovina), Ostro (Slovenia), RISE Project (Romania), Eesti Päevaleht (Estonia), KRIK (Serbia), Investigative Reporting Project (Italy), Context Investigative Reporting Project (Romania), and Ostro (Croatia).

mediapool.bg