Кламер БГ - Новини: Управляващите се събраха на коалиционен съвет заради военната помощ за Украйна

Управляващите се събраха на коалиционен съвет заради военната помощ за Украйна

България

|
Вт, 03 Май 2022г. 22:30ч.
Управляващите се събраха на коалиционен съвет заради военната помощ за Украйна

Снимка: Архив

Формациите от управляващата коалиция се събраха във вторник вечерта на съвет, като за пореден път темата е военната помощ за Украйна.

Три от формациите във властта - "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Има такъв народ", подкрепят идеята България да предостави военна помощ на Украйна. Против такова решение е само БСП. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова вече няколко пъти заплаши, че ако правителството вземе решение за военна помощ за Украйна, тя ще напусне коалицията. Въпреки това, "Продължаваме промяната" и "Демократична България" са убедени, че БСП няма да напусне.

Представителят на партия "Има такъв народ" Станислав Балабанов заяви, че украинският президент Володимир Зеленски е поискал от България не оръжия, а техническа помощ. На въпрос дали ще се опита да убеди БСП за ремонт на военна техника за Украйна, Балабанов каза, че ще сподели това, което е видял и чул от президента Володимир Зеленски. "Не съм седнал да убеждавам никого, това лежи на съвестта и отговорността на всеки един човек, защото тук е морален казусът, тъй като хората като нас в момента губят животите си в Украйна, но всеки ще решава", каза Балабанов, цитиран от БГНЕС.

Темата коментира по-рано и началникът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова. 0"Не вярвам да има разпад на коалицията", заяви тя пред Нова телевизия. Впечатлението ѝ за коалицията е, че е стабилна и работи здраво.

"Това, което ще направим днес, е да актуализираме информацията за нашите коалиционни партньори по отношение на действията на правителството за гарантиране на енергийната сигурност. Ще говорим за инфлационните мерки. На тези съвети се обсъждат всички актуални теми", каза Бориславова за коалиционния съвет.

Преди ден председателят на парламента Никола Минчев (ПП) посочи, че на коалиционния съвет ще се търси оптимален вариант за военната помощ, кой то да е приемлив и за БСП. Той подчерта, че не вярва коалицията да се разпадне заради тази тема.

Изглежда управляващите ще се опитат да търсят консенсус около поисканото от президента на Украйна Володимир Зеленски при посещението на премиера Кирил Петков в Киев - ремонт на техника в "Терем и "Авионамс".

Коалиционният съвет се събира преди темата да влезе в пленарната зала за на парламента в сряда. Предложенията за предоставяне на помощ на Украйна са три - на "Продължаваме промяната", "Демократична България" и ГЕРБ. Първото е само за предоставяне на "техническа помощ", а в другите две ясно е записано, че се предлага военна помощ.

На коалиционния съвет се очаква лидерите на партиите в управлението да обсъдят дали ще има компенсации на бизнеса заради очакваното увеличение на цената на газа.

От пресцентъра на БСП съобщиха, че темата за военната помощ ще бъде обсъдена и от Изпълнителното бюро на БСП, и от ръководството на парламентарната група на социалистите.

mediapool.bg