Кламер БГ - Новини: Развиваме пристанищата си чрез публично-частни партньорства

Развиваме пристанищата си чрез публично-частни партньорства

България

|
Четв, 29 Окт 2015г. 09:16ч.
Развиваме пристанищата си чрез публично-частни партньорства

port-burgas-min

bregovi-centar-za-upralevlenie-na-korabniya-trafik-burgas (2)Механизмите на публично-частното партньорство ще са основа за развитие на българските пристанища. Това каза зам.-министърът на транспорта Антон Гинев, при откриването на конференция за тенденциите и иновациите в транспорта и логистиката.

Гинев подчерта, че МТИТС провежда устойчива и последователна транспортна политика, която е основа за развитието на логистичния сектор в България. По думите му, логистиката е основен бизнес фактор за икономическото развитие на страната ни, като усилията на МТИТС са насочени към създаване на оптимални условия за развитие, както на транспортната инфраструктура, така и на необходимите интермодални терминали.

В тази връзка, към настоящия момент, в процес на изпълнение са проектите за строителство на интермодалния терминал в Пловдив, както и за подготовката за изграждане на интермодалните терминали във Варна и Русе.

Чрез Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г. се правят инвестиции за развитие и модернизация на железопътната и пътната инфраструктура, а по отношение на пристанищната и летищната, се прилагат механизмите за публично-частното партньорство.

В заключение, Антон Гинев отбеляза, че за ефективното функциониране на транспортно-логистичната система, ключова роля имат интелигентните транспортни системи. Той информира, че в тази насока по ОПТ са реализирани проектите за Географски информационни системи в Национална компания „Железопътна инфраструктура“ и в Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“. За нуждите на пристанищната инфраструктура в края на лятото заработиха трафик кулите във Варна и Бургас, както и аналогичната речна информационна система – БУЛРИС.

Maritime.bg – България