Кламер БГ - Новини: Радев се превръща в най-силното хибридно оръжие на Путин

Радев се превръща в най-силното хибридно оръжие на Путин

България

|
Съб, 11 Фев 2023г. 08:06ч.
Радев се превръща в най-силното хибридно оръжие на Путин

Радев се превръща в най-силното хибридно оръжие на Путин

Президентът Румен Радев се превръща в най-силното оръжие в хибридната война на Путин в България. Той се затвърди като един от малкото европейски лидери, защитаващи проруски позиции, но докато влиянието му в Европейския съюз на практика е нулево, действията му у нас стават все по- безотговорни и опасни, при това в условията на бушуваща война съвсем близо до нас.

Той активно работи за разделението на българското общество по линия на режима на Путин и подхранването на анти-НАТО настроения. По същия начин, по който действат хибридните атаки. Те опитват да създават и увеличават обществените разломи в интерес на путинова Русия. Такъв в момента е Европа да бъде разделена и разколебана в помощта, която оказва на Украйна.

В последната си изява в Брюксел Румен Радев блокира нова директна военна подкрепа за Украйна и заплаши, че България ще наложи вето на европейско ниво.

Посланието на Радев е ясно: Западът не прави достатъчно за прекратяване на войната, а санкциите срещу Русия са насочени и срещу България и по-конкретно срещу АЕЦ "Козлодуй", която вече пострада от присъединяването ни към ЕС, затваряйки четирите си малки реактора.

Аргументите му следват едно към едно опорните точки на руската пропаганда и лесно могат да бъдат опровергани. Но те успяват да изпълняват целта да посеят съмнения, да засилят позициите на антиевропейските сили у нас и да противодействат на скъсването на енергийната зависимост от Русия.

В същото време нанасят дългосрочни щети в доверието на съюзниците ни в ЕС и НАТО, които не позволят България да се възползва пълноценно от участието ни в тях.

Мирът на Радев е победа за Путин

В началото на руската агресия Румен Радев оправдаваше системната си позиция срещу оказването на военна помощ на Украйна с несъстоятелното твърдение, че така България ще бъде въвлечена във войната.

Според международното право, обаче, оказването на подкрепа на страната жертва не може да се смята за въвличане в конфликта.

Позицията на Радев тотално загуби легитимност, след като българският парламент в края на миналата година най-накрая се присъедини към партньорите си от НАТО и ЕС и гласува официално, при това с убедително мнозинство, да се предоставя военна помощ на Киев.

Сега Радев реши да освежи репертоара и извади друг мотив – желанието му да се постигне мир.

"Това е кръвопролитна война, все по-рядко чуваме гласове за мир, чуваме призиви за победа, без някой да може да дефинира какво означава победа", добави той.

Победата всъщност е много ясно дефинирана от страна на Украйна и съюзниците й в ЕС и НАТО – агресията на Путин не трябва да бъде оставена без реакция и той трябва да се откаже от заграбените територии, включително и от Крим (който Радев признава за руски).

Путин също има разбиране за мира и началото на преговорите. Според него те минават през усвояване на окупираните след началото на пълномащабната инвазия украински територии.

Явно подобно е и разбирането на Радев.

Тезата му бе доразвита от политолога Александър Маринов, който е председател на стратегическия съвет към президентството.

"И до ден днешен на много места в света има окупирани територии, които не принадлежат на държавите, които са ги окупирали, а те съвсем не стоят зле в световен план", каза Маринов пред Нова телевизия.

Отделно Радев разпореди от Брюксел на служебния си кабинет да блокира нова директна военна помощ за Украйна. А той вече достатъчно се постара в това отношение, опитвайки да прехвърли решенията на парламента, който междувременно бе разпуснат.

В момента в НАТО и ЕС има съгласие военната помощ за Украйна да продължи в очакване на нова мащабна руска офанзива, включително с тежка техника. Според неофициална информация подобни разговори води и България, включително с наши съюзници от НАТО, за възможността да получим заместващи способности.

Този процес, обаче, явно ще бъде блокиран.

mediapool.bg