Кламер БГ - Новини: Борисов "дълбоко вярва", че Горанов е невинен, но ГЕРБ се разграничила от него (видео)

Борисов "дълбоко вярва", че Горанов е невинен, но ГЕРБ се разграничила от него (видео)

България

|
Съб, 11 Фев 2023г. 19:24ч.
Борисов "дълбоко вярва", че Горанов е невинен, но ГЕРБ се разграничила от него (видео)

Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че "дълбоко вярва", че бившият му финансов министър Владислав Горанов, който попадана в списъка "Магнитски" за корупция, е невинен, като в същото време отбеляза, че партията му се е "разграничила от него".

Това стана по време на предизбрна среща с актива на партията в Стара Загора, където произнесе дълга реч, в която коментира всички актуални теми.

В петък вечерта САЩ и Великобритания предприеха "координирани действия за изкореняването на корупцията в България". САЩ публикуваха втори списък по глобалния закон "Магнитски", в който освен Владислав Горанов, попаднаха още бившият министър на енергетиката в правителствата на БСП Румен Овчаров, председателят на движение "Русофили" Николай Малинов и бившите директори на АЕЦ "Козлодуй" Александър Христов Николов и Иван Генов, който е и бивш депутат от БСП. В допълнение Великобритания наказа трима от първия списък "Магнитски" - бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, спрягания за близък до него Илко Желязков и хазартния бос Васил Божков.

Според Бойко Борисов до включването на Владислав Горанов с списъка се е стигнало не заради корупция, а защото ГЕРБ не изпълнила обещанието си в последните дни на парламента да подкрепи закона на правосъдния министър Крум Зарков за отговорността на главния прокурор. Това станало не защото депутати от ГЕРБ не искали да го подкрепят, а защото съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов им заложил капан.

"Искам да напомня на тези, които злорадстват, че още тогава той (Горанов – бел. ред) беше освободен като министър и депутат и оттогава не участва в нито една листа на партията. Ние до толкова можем като партия да се разграничим. Ако има доказателства - органите да разследват", коментира Борисов.

Отново повтори няколко пъти, че нито той, нито ГЕРБ са получавали пари от хазартния бос Васил Божков. "Ако някъде някой е получавал - да си носи отговорност. Аз и партията не сме получили стотинка", каза Борисов.

"Дълбоко вярвам, че Горанов не е виновен. Дълбоко съжалявам за децата му и се надявам той да докаже, че е невинен. Но това е причината. Това е следствие на причината. Не мога да се събера в кожата си, че ни надиграха", допълни лидерът на ГЕРБ.

Разясни как цяла нощ не е спал, за да мисли, защо САЩ и Великобритания удрят ГЕРБ.

"Всъщност тука е голямата грешка на моите депутати. Това ме навежда на мисълта, че в следващия парламент трябва да остана. Те си мислят, че ГЕРБ надиграха "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Точно обратното, мили мои. Те ви надиграха, защото ние като партия поехме ангажимент да изкараме съдебната реформа дори в оставащите няколко дена. Но вие като млади зайчета тичахте право в устата на вълка. Това е хитрият ход и маневра на опитния вълк Христо Иванов, на Киро и Асен... Какво направиха? Не влязоха в залата. И вие, заблудени от еуфорията... най-важният закон, а те не се регистрират. А за Европа и Америка - ГЕРБ обещае ли, то става... Аз се усетих, но беше вече късно. Щях да ви върна да гласувате и щеше да мине на Крум Зарков закона, но закъснях с 20 минути. Защото повярвайте ми - аз доста често говоря с важните хора в Америка - те очакваха това да се случи в тези няколко дни. Защото знаят, че с тия техни хубосници, дето се мотат немили-недраги из Вашингтон и търсят с някого да се снимат... Те знаят, че те нищо не свършиха. Нито бяха в залата за "Джемкорп", нито гласуваха за F-16, нито за ядрените реактори американски. Тях не ги броят. Броят нас, а ние се издънихме. Ние се оставихме да ни изиграят, вместо да приемем закона на Крум Зарков", разясни Борисов.

Той отчете, че ГЕРБ направили "много неща" - за Северна Македония, за Украйна, за ядреното гориво.

"Но последните три дни те ни надиграха. Това е причината. А там прошка няма. Затова - още първия ден на новото народно събрание ние подкрепяме - внасяме, внасяме - подкрепяме, на Крум Зарков закона. Защото в изявлението на Джим О`Брайън (ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ, бел. ред.) се казва - закона на Министерския съвет. Затова ние подкрепяме закона на МС, какъвто и да е той. Радослав Чолаков няма да ми философства, няма да ми обяснява за Конституцията, за правото... че било грешно и ще ни донесе проблеми... Донесе ни на нас, защото ние сме обещали. Не мога да се събера в кожата си, че ни надиграха. Всичко друго свършихме, тука се издънихме", каза видимо ядосан Борисов.

Той заяви, че не знае дали през хазарта по негово време се е случило нещо, но държи да се види какво е ставало в двете години, когато ГЕРБ не са били във властта.

Борисов повтори обвиненията си към "Продължаваме промяната", че са вземали комисионни, за да внасят руски газ през посредници, за износа на оръжие и за високите цени на дизела и бензина.

"100 млн. лв. на ден са загубите! Една спортна зала в Стара Загора са загубите от разликата в цената на бензина и дизела. И САЩ това ще го видят. Защото ако Горанов е упрекнат за милиони, ние ги упрекваме за милиарди! И един ден ние ще пишем постове и ще злорадстваме", каза Борисов.

Той не пропусна да отбележи, че поддържа близки отношения със САЩ.

"Само преди 2 дни, на приема в щатското посолство, ГЕРБ беше внушителна група, водена от мене, а от тях имаше по трима. Ние бяхме 11-12 души, и то всички, които сме в правна, военна комисия...", каза Борисов.

Той завърши речта си с обобщението, че на изборите ГЕРБ ще бъдат "малко като Левски - сами срещу всички".

mediapool.bg