Кламер БГ - Новини: Прокуратурата съобщи за руска хакерска атака ден след втория списък "Магнитски"

Прокуратурата съобщи за руска хакерска атака ден след втория списък "Магнитски"

България

|
Съб, 11 Фев 2023г. 18:08ч.
Прокуратурата съобщи за руска хакерска атака ден след втория списък "Магнитски"

Прокуратурата съобщи за руска хакерска атака ден след втория списък

Прокуратурата съобщи за руска хакерска атака срещу интернет страницата на държавното обвинение. Това се казва в съобщение на говорителят на главния прокурор Сийка Милева, публикувано във "Фейсбук" страницата на прокуратурата.

Съобщението идва ден след като САЩ наложиха санкции на 5-ма българи заради корупция от висшите етажи на властта.

"Първоначалната информация сочи, че и в случая се касае за хакерска атака с източник Руската федерация", се казва в съобщението на прокуратурата.

В него е посочено, че малко преди 13 часа към сайта на прокуратурата са регистрирани опити за едновременно влизане, многокротно надвишаващ установения лимит.

"Прокуратурата незабавно ще се самосезира и ще възложи извършването на проверка на ДАНС и ГДБОП. Очакваме службите за сигурност да си свършат работата и след приключване на проверките да докладват материалите в прокуратурата за преценка има ли достатъчно данни за образуване на досъдебно производство", се казва в изявлението на Сийка Милева.

В петък САЩ и Великобритания обявиха, че налагат санкции заради корупция срещу петима бивши държавни служители и пет юридически лица от България.

Във втория списък по глобалния закон "Магнитски" са включени бившият министър на финансите в две правителства на ГЕРБ Владислав Горанов, бившият министър на енергетиката в правителствата на БСП Румен Овчаров, председателят на движение "Русофили" Николай Малинов и бившите директори на АЕЦ "Козлодуй" Александър Христов Николов и Иван Генов, който е и бивш депутат от БСП.

В допълнение Великобритания наказа трима от първия списък "Магнитски" - бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, спрягания за близък до него Илко Желязков и хазартния бос Васил Божков.

Междувременно сутринта пред БНТ директорът на Националната следствена служба и заместник-главен пракурор Борислав Сарафов заяви: "Ние приветстваме подкрепата на нашите партньори от САЩ и Великобритания".

Изтъкна, че прокуратурата отдавна работи по тези случаи. Припомни, че Румен Овчаров е подсъдим и има присъда на две инстанции, а срещи Николай Малинов е има обвинителен акт.

Сарафов обясни, че срещу Владислав Горанов няма повдигнато обвинение, защото прокуратурата не можела да разпита Васил Божков, който се укрива в Дубай. Хазартният бос заяви, че е платил 60 млн. лв. на Горанов, за да не го закачат. В резултат държавният бюджет е ощетен с 600 млн. лв.

По-късно днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че е "дълбоко убеден", че Влади Горанов е невинен, но въпреки това партията му се е разграничила от него.

mediapool.bg