Кламер БГ - Новини: Христо Иванов: Новият "Магнитски" е вот на недоверие към правоохранителните ни институции

Христо Иванов: Новият "Магнитски" е вот на недоверие към правоохранителните ни институции

България

|
Нед, 12 Фев 2023г. 13:56ч.
Христо Иванов: Новият "Магнитски" е вот на недоверие към правоохранителните ни институции

Христо Иванов: Новият

Новият списък със санкционирани от САЩ по закона "Магнитски" за корупция е вот на недоверие към българските правоохранителни институции, заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в неделя пред БНР.

В новия списък попадат бившият финансов министър на Бойко Борисов Владислав Горанов (ГЕРБ), бившият енергиен министър и функционер на БСП Румен Овчаров, двама бивши директори на АЕЦ "Козлодуй" - Иван Генов и Александър Николов, както и лидерът на движение "Русофили" Николай Малинов, срещу когото се води дело за шпионаж в полза на Русия.

Този път мерките са координирани с Великобритания, която обяви санкции срещу трима от първите санкционирани в САЩ по закона "Магнитски"- Делян Пеевски, спрягания за близък до него Илко Желязков и Васил Божков. През 2021 г. и тримата бяха обвинени от САЩ в сериозна корупция, но българската прокуратура не откри нищо подобно.

"Това е огромен шамар за България. Трябва да се захванем да си оздравим държавата и институциите. От години не правим необходимите реформи. Този тип интервенции са крайни мерки. Докарваме се до състояние на полувменяемост на държавата и на нейните институции. Гешев трябва да си подаде оставката", коментира Христо Иванов.

Той настоя и за оставката на Борислав Сарафов, директор на Националната следствена служба.

"След този акт какъв Шенген ще търсим? Как ще искаме споделяне на информация? Да се махат тези хора, за да могат да се отпушат реформите. Гешев и Сарафов не намериха начин да разпитат Божков. Това се връща към нас като бумеранг", каза още Иванов.

Той призова за дълбока конституционна реформа на прокуратурата.

"Прокуратурата пази Борисов от отговорност, я той пази Прокуратурата от отчетност. Превръщаме се в болния човек на Европа", изтъкна съпредседателят на ДБ.

"Ако българската прокуратура и американските служби имаха нормални взаимоотношения, въобще нямаше да се стигне до подобни санкции. Това е извънредна мярка, която показва тежко недоверие", обясни Иванов.

В България темата за системната корупция и системното руско влияние тежи от много години, напомни той:

"Двете неща-корупцията и руското влияние, са свързани изключително тясно. България с години е затъвала в корупция и руско влияние-това не е новина. Трябва да сме активна страна, която казва, че иска да се освободи от това влияние, но нашият президент го брани. Радев все повече влиза в ролята на главен руски лобист в ЕС".

България е блокирана от ГЕРБ и ДПС да прави реформи, каза Иванов. Добави, че обединението на партията му с ПП е "възможност българските граждани да инвестират своето желание за промяна на едно място".

"Ние казваме, че има възможност да се направи правителство, което може да прави реформи. На този етап нашето партньорство е с българските граждани. Искаме от тях мандат".

mediapool.bg