Кламер БГ - Новини: Кристиан Вигенин: Новият списък "Магнитски" изглежда като атака по руското присъствие в енергетиката ни

Кристиан Вигенин: Новият списък "Магнитски" изглежда като атака по руското присъствие в енергетиката ни

България

|
Нед, 12 Фев 2023г. 15:02ч.
Кристиан Вигенин: Новият списък "Магнитски" изглежда като атака по руското присъствие в енергетиката ни

Кристиан Вигенин: Новият списък

Политикът от БСП и бивш външен министър Криситан Вигенин има усещането, че новите

санкции на САЩ по закона "Магнитски" срещу българи за корупция са атака по руското присъствие в българската енергетика, а не конкретно срещу тези личности. "Усещането" на Вигенин очевидно се поражда от факта, че трима от петимата наказани са били началници в държавната енергетика и са свързани с БСП: бившият енергиен министър и функционер на БСП Румен Овчаров заедно с двама бивши директори на АЕЦ "Козлодуй" - Иван Генов и Александър Николов.

Другите двама санкционирани са бившият финансов министър Владислав Горанов от ГЕРБ и лидерът на движение "Русофили" Николай Малинов.

"Овчаров многократно е участвал в корупционни договори в сферата на енергетиката с руски енергийни компании, получавайки подкупи и други облаги в замяна на договори с фиксирана цена за руски газ и ядрено гориво и договори за поддръжка на АЕЦ "Козлодуй". Овчаров е получил повече от 5 милиона евро в сметки в офшорни банки, откакто е бил министър на енергетиката", се казва в информацията на Министерството на финансите на САЩ.

"Свързаните с Русия договори за ядрено гориво, договорени от свързани с Овчаров лица, са стрували на АЕЦ "Козлодуй" до 50 милиона евро по-скъпо, което е довело до десетки милиони неправомерно получени печалби за участниците. Овчаров допълнително се е облагодетелствал от завишените цени на българската енергия чрез въвеждането на ненужни посредници на пазара на електроенергия", пише още в документа.

Освен това "Александър Николов и Иван Генов са се съгласили да приемат 5 милиона лева в подкупи от чуждестранни лица на ръководни длъжности в ядрената енергетика срещу гаранции по договорите на АЕЦ "Козлодуй". (Повече вижте в материала "В тандем с шефове на АЕЦ Овчаров прибрал 5 млн. евро от корупционни поръчки".)

"Главният прокурор да изиска данните за санкционираните по "Магнитски", защото, ако това е престъпление, което се санкционира от американската страна, в още по-голяма степен това трябва да важи тук", настоя Кристиан Вигенин.

"Тези ресурси, за които се говори, че са отклонявани, те са за сметка на българския народ. Ако САЩ са наши партньори и искат да се борят с корупцията, а това са тежки корупционни обвинения за огромни средства, нека да ни предоставят тези данни. Главният прокурор да ги поиска и ако не му ги дадат, да каже, че не са му ги дали, или като му ги дадат - да видим какво ще направи прокуратурата. Не мисля, че просто така трябва да остане това нещо. ... Искаме институциите да си свършат работата", продължи той.

Главният прокурор твърдеше, че няма данни и иска САЩ да предостави такива още за първите санкционирани по закона "Магнитски" българи – Делян Пеевски и свързания с него Илко Желязков. Третият в тогавашния списък беше хазартния бос Васил Божков, но той е с 19 повдигнати обвинения от прокуратурата, макар и задочно.

Американските власти обаче нямат практиката да предоставят на съответните страни данните, въз основа на които налагат санкциите. Причината е, че нямат доверие в местните правоохранителни органи, които очевидно не са си свършили работата.

"Има усещането, че това е атака по руското присъствие в българската енергетика, а не конкретно срещу тези личности. В публикуваното съобщение има доста категорични твърдения, съвсем конкретно са написани някакви неща. ... Трябва да отчетем това, че тези имена попаднаха в списъка "Магнитски", но далеч не сме от тези, които ще прибързат, за да ги анатемосат. Не можем безкритично да се разграничим и да си захвърлим хората. ... Изглежда като налагане на американски интерес в някаква сфера, създавайки съмнения около хора, свързани с българската енергетика", коментира Вигенин.

Същата теза разви Румен Овчаров.

Румен Гечев от БСП изрази възмущението си въобще от факта, че САЩ посочват корумпирани в други държави.

"Ако сигналите бъдат проверени и съгласно българската Конституция съдебната ни система реши, че някой е виновен, дискусията дали да носят отговорност, или - не, се прекратява. Но тук има смущаващи неща. Откъде накъде САЩ ще бъдат някаква държава над останалите? Някакъв закон "Магнитски" от САЩ ще определя кой е виновен, кой е корумпиран. Ако имаха доказателства, защо не ги публикуват? Да покажат информация и ако това е вярно, отговорността трябва да се понесе и тя ще бъде много тежка", каза Гечев пред БНР.

Според Вигенин случаят с Владислав Горанов е по-различен от останалите в новия списък "Магнитски".

Вигенин коментира проведения в събота 50-и Конгрес на БСП:

"Има начин да работим заедно, ако целта ни е да има силна БСП. Има различия, но колегите трябва да бъдат конструктивни. Аз не съм видял нещо конструктивно, единственото, което се чува, е искане на оставка на Нинова".

По въпросите за коалиции и правителство в 49-ото Народно събрание ще се произнесе партията, подчерта Вигенин:

"Вчера поехме ангажимент, че това ще стане с гласуване от всички членове на партията, като на референдум. Но това ще стане, след като имаме резултатите от изборите на 2 април".

mediapool.bg