Кламер БГ - Новини: Радев поиска да се работи за повече доверие в машините, а ЦИК - имот за съхранението им (видео)

Радев поиска да се работи за повече доверие в машините, а ЦИК - имот за съхранението им (видео)

България

|
Вт, 09 Авг 2022г. 13:18ч.
Радев поиска да се работи за повече доверие в машините, а ЦИК - имот за съхранението им (видео)

Снимка: БГНЕС

Институциите трябва да работят за повишаване на доверието в машинния вот, призова президентът Румен Радев при първата среща на междуведомствената група, която отговаря за провеждането на предсрочните парламентарни избори през октомври.

В нея участват множество институции, като основната роля е отредена на Централната избирателна комисия (ЦИК), МВР и Външно министерство. Координацията бе възложена на вътрешния министър Иван Демерджиев.

"Увереност на партиите и гражданите в липсата на каквито и да са манипулации по машините на всички етапи от подготовката и провеждането на изборите - от съхраняването на машините през зареждането на софтуера и ключовете, до транспортирането, гласуването и отчитането на резултата. Необходима е също така и активна информационна кампания за машинното гласуване", заяви Радев.

А къде да се пазят машините?

На този фон председателят на ЦИК Камелия Нейкова за пореден път поиска да се реши въпросът за съхранението на машините от държавата.

"Гражданите, които имат избирателни права, да упражнят избирателното си право спокойно, уверени, че изборният процес е подсигурен така, че да не се допусне всякакво съмнение на вота", посочи тя.

Държавата разполага с 12 837 устройства за машинно гласуване. И според оценките на ЦИК няма необходимост да бъдат доставяни нови машини.

Нейкова по-рано съобщи, че машините още стоят в частен склад, който се охранява от МВР.

"ЦИК беше сключила договор със собственика на частния склад до намирането на държавен имот, срокът на този договор изтече, но за съжаление, държавен имот не е осигурен", предупреди преди ден пред бТВ Нейкова.

Според нея досега не е имало поводи за притеснение за съхранението на мишините, като се изключат разходите за това, които са доста високи.

"Изборният кодекс разпорежда, че отговорността за съхранението на машините е възложена на МС. ЦИК има само контролни функции и няма как ЦИК да бъде натоварена едновременно със съхранението и контрола върху това съхранение", каза тя на срещата при президента.

От софтуера до отчитането на вота

Радев коментира, че високата избирателна активност изисква както "активна кампания и ангажираност на партиите и кандидатите за народни представители, с ясни програмни послания за привличане на избиратели, така и отговорна работа на изборната администрация и държавата, даващи увереност в честността, прозрачността и достъпността на изборния процес".

Радев посочи, че на първо място това означава повишаване на доверието в машинния вот.

Затова са необходими ясна методика и публични и прозрачни действия, които да дадат увереност на партиите и гражданите в липсата на каквито и да са манипулации по машините на всички етапи от подготовката и провеждането на изборите - от съхраняването на машините, през зареждането на софтуера и ключовете, до транспортирането, гласуването и отчитането на резултата, каза държавният глава.

Той посочи, че машинното гласуване е доказало своята ефективност при намаляване на купения вот и грешките в изборните протоколи.

Машинното гласуване беше въведено с Изборния кодекс от 2014 г., като първоначално беше тестово. То бе въведено като единствен способ за гласуване в секции с над 300 избиратели непосредствено преди предсрочните парламентарни избори през 2021 година.

След това имаше няколко неуспешни опита за връщане на хартиената бюлетина.

Последният бе преди няколко седмици от страна на БСП.

Да се стигне до организаторите на купения вот

МВР вече има достатъчно опит и може да стигне и до организаторите на купуване на гласове, заяви още държавният глава.

"Уверен съм, че борбата с това недопустимо за една демократична страна явление ще бъде приоритет и на сегашното правителство, и на органите на реда, които натрупаха опит и имат потенциала не само да неутрализират купувачите на гласове на терен, но и да стигнат по-нагоре по веригата към самите източници на това финансиране", каза Румен Радев.

Същото обяснява от няколко дни и вътрешният министър Демерджиев.

Преди междуведомствената среща министърът заяви пред Нова телевизия, че се планира използването на повече СРС-та около изборите.

Демерджиев добави, че органите на реда са решени да осигурят правото на всеки да упражни свободно своя вот.

"Като нашият стремеж е да отговорим на новите практики по изкривяване на вота на избирателите адекватно и да ги спрем, както и да търсим начин да бъдат разкрити и изправени пред закона лицата, отговорни и пораждащи тези практики, водещи до изкривяване на изборните резултати, отлив на избиратели и по този начин дискредитиране на изборния процес", посочи той.

Вотът зад граница

Трудна ще бъде организацията на изборния процес в Украйна заради продължаващата война, каза външният министър Николай Милков.

В момента страната ни няма работеща дипломатическа мисия там.

Поискано е съдействие за организация на вота през украинското посолство у нас.

В Русия най-вероятно ще има избирателни секции на три места, обясни Милков.

Вече има и получени съгласия, които са към десетина, но ще растат. Очакваме разкриването на 700 до 750 секции, но министерството се подготвя за организация на около 800 секции, каза външният министър.

mediapool.bg