Кламер БГ - Новини: Радев "окуражи" Денков да отиде в Австрия, за да ги убеждава за Шенген

Радев "окуражи" Денков да отиде в Австрия, за да ги убеждава за Шенген

България

|
Ср, 20 Септ 2023г. 11:16ч.
Радев "окуражи" Денков да отиде в Австрия, за да ги убеждава за Шенген

Снимка: БГНЕС

България трябва да работи много по-активно, за да убеди австрийското общество, че страната ни трябва да стане част от Шенгенското пространство. Това заяви президентът Румен Радев в Ню Йорк, където присъства на сесия на ООН.

По-рано той имаше среща с австрийския си колега Александър Ван дер Белен. Радев му благодари за подкрепата, тъй като австрийският държавен глава неведнъж е заявявал публично, че мястото на България е в Шенген. Българският президент обаче заяви, че само със срещи на високо политическо ниво целта няма да бъде постигната.

"Трябва да работим много по-активно не само на високо политическо ниво с Австрия, трябва да работим, така че убеждаваме обществото в Австрия, че трябва да бъдем членове на Шенгенското пространство, за да може обществото да помага на своите политици да вземат решение. Австрийското общество трябва да го убедим, че България е надежден член не само на ЕС, че прави всичко възможно да охранява границите си, че заслужава да бъде в Шенген", каза Радев.

Той заяви, че "окуражава" премиера Николай Денков да направи визита в страната възможно най-скоро.

"Има начини – да покани премиера, както аз го поканих, имаме редовен диалог и с президента, така че да бъде чут нашият глас много по-силно. Това изисква системни усилия", каза президентът.

Австрия заедно с Нидерландия са основните противници на приемането на България в Шегнен. Двете страни наскоро отклониха призива и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен да вдигнат ветото си.

Австрийската позиция е, че броят на мигрантите в Европа расте, а един от основните маршрути за вход е през българо-турската граница. Службите у нас твърдят, че полагат усилия да спрат нелегално влезлите, но всеки ден чужденци се залавят във вътрешността на страната, което показва, че граничният контрол не е на желаното ниво.

Нидерландия пък посочва проблема с върховенството на правото у нас. Ситуацията се усложнява още повече и от предстоящите в двете страни избори. В подобна ситуация политиците едва ли биха рискували да ядосат избирателите, давайки зелена светлина за влизането на България в Шенген.

mediapool.bg