Кламер БГ - Новини: Радев няма да бърза с връчването на първия мандат (видео)

Радев няма да бърза с връчването на първия мандат (видео)

България

|
Пон, 24 Апр 2023г. 10:55ч.
Радев няма да бърза с връчването на първия мандат (видео)

Румен Радев, сн. БГНЕС, архив

Президентът Румен Радев даде сигнал, че няма да бърза с връчването на първия мандат за съставяне на кабинет и ще осигури време на парламента да приеме ключови закони.

“Политическата ситуация е достатъчно сложна. Тя изисква диалогичност и разум. Това Народно събрание не може да си позволи лукса да не приема закони“, каза Радев пред журналисти.

Той благодари на партиите за диалогичността и откровението им по време на консултациите.

“За да можем да наваксаме и приемем поне най-важните закони и решения, парламентът има нужда от време. Въпросът за първия мандат е важен, но е по-важно държавническото отношение на партиите в следващите дни. По-важна е тяхната зрялост и отговорност, която ще проличи още в тези дни“, добави Радев.

“Внесеният бюджет е тест за политическата компетентност и зрялост на всички партии с желание за власт“, добави Радев.

В конституцията няма срок, в който президентът трябва да връчи първия мандат. Сроковете започват да текат едва след връчването му.

Най-голямата формация в парламента ГЕРБ-СДС ще има една седмица да го върне – изпълнен или не.

Ако той е неуспешен, Радев ще връчи втория мандат на ПП-ДБ. За връщането му отново ще има срок от седмица.

С третия мандат ситуацията е малко по-различна - той трябва да бъде връчен в 7-дневен срок на избрана от държавния глава формация. Ако се стигне до това, Радев ще избира между "Възраждане", ДПС, БСП и ИТН. Предпочетената формация ще има пак седем дни, но за да излъчи кандидат за премиер. След това на практика няма срок за връщането на мандата. Ако и той бъде неуспешен - парламентът ще бъде разпуснат и ще бъдат насрочени поредни предсрочни избори.

mediapool.bg