Кламер БГ - Новини: Гешев поиска имунитета на Радостин Василев

Гешев поиска имунитета на Радостин Василев

България

|
Пон, 24 Апр 2023г. 11:39ч.
Гешев поиска имунитета на Радостин Василев

Радостин Василев, Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев е внесъл в парламента искане за сваляне на имунитета на депутата от ПП Радостин Василев. Срещу него има разследване за принуда чрез заплаха на някогашната депутатка от ИТН Христинка Иванова.

В миналия мандат Василев бе министър на спорта от квотата на ИТН. Когато парламентарната група на Слави Трифонов започна да се цепи, Василев се опита да привлече депутати, които да подкрепят кабинета на Кирил Петков. Сред тях бе Иванова, избрана от Плевен.

Впоследствие от партията разпространиха запис на разговор между двамата и обявиха, че Иванова е била натискана по мутренски. Василев отрече да я заплашвал.

Разследването е образувано година по-късно и за него е разбра след последните парламентарни избори, на които бившият спортен министър бе кандидат от ПП-ДБ.

Още по темата:

"Има такъв народ": Подложени сме на изключителен натиск от мутри (видео)

"Опитите са да бъда политически сплашен или да бъде ударена "Продължаваме промяната". И при единия, и при другия вариант това няма да се случи. Един час след като бях в "Нова телевизия" и казах, че механизмът за разследване на главния прокурор е напът да бъде приет и контактните групи между нас и ГЕРБ работят много усилено за него, и че е време да бъде разследван Иван Гешев, той реагира мигновено с едно прессъобщение", заяви миналата седмица Василев.

След като искането за снемане на имунитета е внесено в парламента, има два начина депутатската защита от разследване да бъде свалена. Единият е Василев сам да се откаже от нея. Другата е парламентът да гласува искането на главния прокурор.

mediapool.bg