Кламер БГ - Новини: Радев в Брюксел: Ядрената енергия трябва да бъде призната за "зелена"

Радев в Брюксел: Ядрената енергия трябва да бъде призната за "зелена"

България

|
Четв, 16 Дек 2021г. 12:46ч.
Радев в Брюксел: Ядрената енергия трябва да бъде призната за "зелена"

Радев в Брюксел: Ядрената енергия трябва да бъде призната за

Президентът Румен Радев смята, че най-важният въпрос за всички европейци е всеобхватната енергийна криза.

Въпросът за "зеления" преход за България е изключително важен, ядрената енергия да бъде призната като един от инструментите за постигане на целите на Зелената сделка, посочи Радев в Брюксел, където участва в последната за годината среща на европейските лидери.

Радев поясни, цитиран от БТА, че засега се предвижда ядрената енергия да бъде призната от ЕС за "зелена" само временно, а това не е в интерес на инвеститорите, защото тази енергия е свързана с дългосрочно планиране и инвестиции. Това ще бъде борбата в съвета, допълни президентът.

Франция води тази борба активно, с подкрепата на редица държави, сред които и България. Имаме общи цели - признаването на ядрената енергия и природния газ като "зелени" е важно, защото ще има ефект върху екологията, голям обществен и икономически ефект. Мисля, че това е бъдещето и България няма да отстъпи от тези позиции, добави държавният глава.

Той отбеляза по повод снощното заседание ЕС-Източно партньорство, че много европейски лидери са подкрепили виждането за диалог с Москва, за да спадне сегашното напрежение.

В случая се получава така, че сигурността на Европа се обсъжда между Русия и САЩ, а Европа липсва в този диалог, добави Радев, като цитира мнението на своя френски колега Еманюел Макрон.

Трябва да търсим диалога и да поставим ясно нашите европейски изисквания, които да гарантират нашата сигурност, посочи държавният глава.

mediapool.bg