Кламер БГ - Новини: Радев: Ще обявя до края на седмицата кога ще свикам Нaродното събрание

Радев: Ще обявя до края на седмицата кога ще свикам Нaродното събрание

България

|
Вт, 23 Ноем 2021г. 17:27ч.
Радев: Ще обявя до края на седмицата кога ще свикам Нaродното събрание

Румен Радев, сн. БГНЕС

Президентът Румен Радев ще обяви до края на седмицата кога ще свика Народното събрание.

"Парламентарно представените партии имат две важни задачи – съставяне на правителство на базата на устойчиво парламентарно мнозинство и приемане на бюджета. Задачите изискват много добър баланс и време за диалог. С оглед тези два приоритета, до края на тази седмица ще разберете кога ще свикам Народното събрание“, коментира държавният глава пред журналисти.

По Конституция президентът трябва да свика Народното събрание най-късно до един месец след изборите. В Конституцията обаче не е посочен срок, в който президента трябва да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Той посочи, че "заедно с нашите братя от Република Северна Македония" скърбим след тежкия пътен инцидент край Боснек, в който загинаха 46 души.

"Има много действия – най-вече по линия на разпознаването на загиналите, тяхното транспортиране, оформянето на всички формалности“, отбеляза Румен Радев.

Той съобщи, че е провел разговори с премиера и президента на югозападната ни съседка, като в тях са взели участие и министри от двете страни.

mediapool.bg