Кламер БГ - Новини: Преговорите на живо: Първи дискусии за бъдещото правителство

Преговорите на живо: Първи дискусии за бъдещото правителство

България

|
Вт, 23 Ноем 2021г. 18:50ч.
Преговорите на живо: Първи дискусии за бъдещото правителство

Преговорите на живо: Първи дискусии за бъдещото правителство

Официалните преговори за съставяне на правителство започват с разговори по сектори. За участие в срещите първата политическа сила "Продължаваме промяната" (ПП) покани БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".

В следващите пет дни ще има интензивни разговори, разделени на 18 групи за обсъждане на секторни политики по 18 теми и изработване на управленска програма. Срещите ще са по четири на ден, освен в събота, когато ще са само две. Очаква се въпреки първоначалните заявки за бързо свикване на парламента, президентът Румен Радев да изчака с приключването поне на този кръг от консултации между четирите партии.

Във вторник политически консултации започнаха с обсъждане на основните проблеми и предложенията на партиите за секторите енергетика и икономика. Партиите откриха голямо съвпадание на програмите си на тема правосъдие, включително за наложителното отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, реформа на Висшия съдебен съвет и прокуратурата.

С час закъснение започнаха разговорите на тема транспорт, които се провеждат в момента. Причината за забавянето беше, че преговорите между енергийните експерти на четирите формации се проточиха.

Над 5 часа продължаиха разговорите на тема енергетика. На тях партиите договориха енергийни помощи за бедни и бизнеса и вицепремиер по климата.

Срещата между икономическите експерти на партиите също приключи. На нея Петков лансира идеята България да стане финансов хъб в региона.

Имаме обща цел и тази цел е да направим най-добрия отбор от експерти за България, каза съпредседателят на ПП и бивш служебен министър Кирил Петков на дискусията по икономическата тема.

По думите му този екип ще е надпартиен и ще е с общите цели да се направи правителство, което не прави компромис с нищо, слага България над всичко, в което няма наши и ваши хора. Идеята на ПП е на дискусиите първо ще се откроят общите политики. Петков посочи, че в програмите на политическите формации, участващи в дискусията, огромна част от точките са общи.

Мисля, че тези общи точки веднага могат да залегнат в нашата програма в коалиционното споразумение, каза още той.

Петков заяви, че занапред начинът на управление, който "Продължаваме Промяната" се надяват да въведат, ще е фокусиран върху аргументите, които всяка една от политиките трябва да защити и ако може тези аргументи да дадат превес в коалиционната динамика, да бъдат приети.

В сряда преговорите ще са посветени на темите здравеопазване, земеделие, образование и електронно правителство. В четвъртък ще се обсъждат политиките, засягащи вътрешна сигурност, екология, регионално развитие и култура. В петък ще е посветен на труд и социални грижи, туризъм, национална сигурност и спорт. Дискусиите по политиките във сферата на финанси и международни отношения ще се дискутират в събота.

Очаква се след приключването на секторните разговори да започнат и преговорите между лидерите на четирите формации за съставяне на коалиционно управление.

mediapool.bg