Кламер БГ - Новини: Румен Радев и Бойко Борисов с нови дози критики към кабинета

Румен Радев и Бойко Борисов с нови дози критики към кабинета

България

|
Съб, 09 Апр 2022г. 15:35ч.
Румен Радев и Бойко Борисов с нови дози критики към кабинета

Румен Радев и Бойко Борисов с нови дози критики към кабинета

Президентът Румен Радев и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов критикуваха дейността на правителството по няколко различни теми.

Държавният глава направи това при посещението си в село Бързия край Берковица, където участва в инициатива по залесяване, а бившият премиер Борисов - пред актива на партията в Хасково.

Северна Македония

Всяко отклонение на правителството от българския национален интерес ще предизвика поредната политическа криза във властта, каза Румен Радев пред журналисти в коментар за споровете в управляващата коалиция по отношение на Република Северна Македония (РСМ), съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Той посочи, че очаква правителството да се придържа строго към декларацията на Народното събрание, постигнатия от Консултативния съвет по национална сигурност консенсус и към волята на българите, откритите въпроси между нашите две страни да бъдат решени преди началото на преговорите за членство в ЕС.

"Българската позиция по отношение на европейската интеграция на РСМ се базира на ясно определени принципи и резултати, а не на внесени и наложени отвън срокове и условия", заяви Радев.

Той призова

външнополитическите съветници на премиера да не квалифицират македонските българи като малцинство, тъй като това не съответства на реалността и на Конституцията на Северна Македония.

"Това може да катализира сериозни проблеми в нашите двустранни отношения и да взриви целия процес на европейска интеграция на РСМ", предупреди президентът.

Руският посланик

Румен Радев коментира и исканията руският посланик Елеонора Митрофанова да бъде обявена за персона нонграта в България.

"Поведението на посланика на Руската федерация отдавна прекрачи допустимите норми на дипломатическата дейност. Но всички, които призовават той да бъде изгонен, трябва да отговорят на следните въпроси: беозопасно ли ще е българските моряци, които са блокирани в Украйна да бъдат изтеглени; какви са перспективите за доставка на енергоносители в България и изобщо каква ще бъде ползата за България", каза държавният глава.

Той призова "всички дипломатически представители на чужди държави в България да изпълняват своите задължения в обхвата на техните правомощия, така че да не дават оценки и по никакъв начин да не се месят във вътрешните ни дела".

Новият управител на БНБ

Румен Радев коментира е разразилия се скандал около избора на нов управител на БНБ. Той отбеляза, че решение е изцяло в правомощията на Народното събрание и очаква да се вземе решение, което ще допринесе за стабилността на банковата система.

"Но, очевидно, колкото по политизиран е един кандидат, толкова по-трудно става", каза президентът.

Въпреки критичния тон и конфронтацията по повод поисканата от правителството оставка на шефа на НСО, Румен Радев определи отношенията си с премиера Кирил Петков като "нормални и конструктивни и в духа на законите".

Борисов за правителството: Трябва да се остават да се сринат до край

По същото време пред партийния актив в Хасково лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов продължи с атаките към кабинета на Кирил Петков. Той засегна всички вътрешнополитически теми, започвайки с видеото на министъра на културата Атанас Атанасов, което породи бурни реакции в социалните мрежи.

Не пропусна и любимата си тема с пътищата. "Заради Кирил и Асен, че не пускат парите на МРРБ, гинат хора по пътищата. "Тракия" е в безобразно състояние. А "Марица" не е чистена една година. Защо приехме инхаус процедурата. Първо казаха, че ще правят по четири магистрали на година. Един метър не са направили, една лъжица не са изсипали сега“, каза Борисов.

Нападна и президента. "Най-големият грях на Румен Радев е, че раздели народа. Всичко катастрофира в момента и няма отърване. Радев да си носи отговорност за тези, които доведе. Казвам го без никаква злоба", заяви Борисов.

Според него проблемите на това правителство са дошли много преди войната в Украйна и тя не е повод за оправдание.

"Трябва да се остават да се сринат до край. Имат много могъщи покровители, олигарси с много пари", заяви Борисов.

Той заръча на депутатите от ГЕРБ да спрат с призивите за оставка, а да посочват на хората всяко едно нещо, което ще им бъде откраднато. "Като видите житце, казвате - това ще ви открадват, като видите тръби, казвате и тях ще ви откраднат", даде наставления

Борисов.

mediapool.bg