Кламер БГ - Новини: Кап. Александър Велинов е първият пилот на F-16 в българските ВВС

Кап. Александър Велинов е първият пилот на F-16 в българските ВВС

България

|
Съб, 09 Апр 2022г. 20:23ч.
Кап. Александър Велинов е първият пилот на F-16 в българските ВВС

Кап. Александър Велинов е първият пилот на F-16 в българските ВВС

Капитан Александър Велинов стана първият български пилот на изтрелител F-16 в българските Военновъздушни сили, след като успешно завърши обучението си в Националната авиогравдия Морис в Аризона, САЩ.

От там съобщават, че на 8 април се е състояла церемония по този повод, която, макар скромна и неформална, има огромни последствия.

В съобщението се припомня, че в началото на 2020 г. България сключи договор за покупка на изтребители F-16, които предстои да бъдат доставени през 2023 г.

Капитан Велинов бе сред четиримата избрани пилоти, които да изкарат специален курс по английски преди да преминат пълния курс на обучение във ВВС на САЩ за управление на F-16. Днес беше кулминацията на този тренировъчен период, се казва в съобщението.

„Гордеем се с кап. Велинов и с цялата българска авиация“, казва бригаден генерал Джефри Бътлър, командир на 162-ро крило. „Тяхното обучение в Аризона прави Европейския съюз и НАТО

по-силни“, допълва той.

Изтребителите F-16 трябва да заменят старите МиГ-29, които са на въоръжение в българските ВВС.

„Когато се върна в България, F-16 ще бъде съвършено нов самолет за страната, затова от първите пилоти и хората по поддръжката, които минават на обучение в САЩ, зависи да се изгради основата и да се поставят високи стандарти на работа“, казва кап. Велинов.

Той допълва, че България планира да премине възможно най-бързо на F-16, поради което неговото обучение е особено важно.

mediapool.bg