Кламер БГ - Новини: Ива Митева смята, че е време за нова изборна система

Ива Митева смята, че е време за нова изборна система

България

|
Нед, 10 Апр 2022г. 14:43ч.
Ива Митева смята, че е време за нова изборна система

Ива Митева, сн. БГНЕС

"Говорим за парламентаризъм, а в същото време наблюдаваме антипарламентаризъм, той е опасно за свободата. ... Не смятам, че е нормално в един от коалиционните партньори да е съсредоточена цялата фискална и парична система на България. Това не е добър знак", коментира зам.-председателят на парламента и депутат от "Има такъв народ" (ИТН) Ива Митева.

Думите й са по повод неотстъпчивостта на нито един от двамата коалиционни партньори в управлението – нейната партия ИТН и "Продължаваме промяната", относно тноминираните от тях кандидати за управител на Българската народна банка – съответно Любомир Каримански и Андрей Гюров. Останалите две партии в коалиционното управление – "Демократична България" и БСП, предлагат да бъдат оттеглени и двамата претенденти и да се обяви трета процедура, след като първата пропадна заради липса на кандидати.

В неделя Митева, а след това и лидерът на ИТН Слави Трифонов заявиха, че Каримански няма да бъде оттеглен, а парламентът трябва да реши кой от двамата да оглави централната банка. Според анализатори спорът има потенциал да разцепи коалицията. Самият регионален министър Гроздан Караджов призна преди дни, че заради спора за БНБ не се решава проблемът с плащането на повече от половин милиард на строителните фирми за извършени от тях пътни ремонти.

Според Митева случващото се в Народното събрание през последните дни показва, че политическата система се е изхабила и има криза на политическите кадри.

"Мисля, че вече е време да помислим и за нова изборна система", заяви тя.

Ива Митева изтъкна, че за съдебната реформа е необходима работа с опозицията, за да бъде постигнато необходимото мнозинство.

mediapool.bg