Кламер БГ - Новини: Радев: Колко избори трябва да преминем, за да разберем, че без диалог и коалиция не става

Радев: Колко избори трябва да преминем, за да разберем, че без диалог и коалиция не става

България

|
Съб, 28 Авг 2021г. 10:56ч.
Радев: Колко избори трябва да преминем, за да разберем, че без диалог и коалиция не става

Радев: Колко избори трябва да преминем, за да разберем, че без диалог и коалиция не става

"Политиката е преди всичко отговорност. Крайно време е парламентарно представените партии да осъзнаят своята отговорност и да не абдикират от нея. Защото системното бягане от отговорност ще доведе до това тези партии да бъдат санкционирани на едни следващи избори".

Това каза пред журналисти в Рудозем президентът Румен Радев по повод очертаващите се трети парламентарни избори тази година.

"Длъжни сме да мислим рационално - какви ще са последствията, ако партиите не стигнат до споразумение, за хората и не съставят редовно правителство? Изисква се работещ парламент и редовно правителство. Докога хората ще чакат решаването на елементарни проблеми? Кога партиите ще поемат своята отговорност?", попита държавният глава.

Той отново подчерта, че очаква сегашното Народно събрание да сформира редовен кабинет. По думите му "очевидно сме в криза, след като партиите за втори път изпитват трудности да съставят правителство".

По повод думите на шоумена Слави Трифонов, че страната отива на нови избори, а "в следващия парламент обаче всички трябва да проявят безусловно мъдрост, морал и смирение, за да състави необходимото управление на всяка цена", Радев каза:

"Колко избори трябва да преминем, за да разберем от предишните избори, че без диалог не става, а на тези избори сега в рамките на този парламент да разберем, че без коалиция не става".

Президентът коментира и възможността министри от служебния кабинет да бъдат част от евентуално редовно правителство:

"Служебните министри трябва да видят какво е парламентарното мнозинство, което ще застане след тях, около какви принципи и приоритети ще се сформира това парламентарно мнозинство, за да знаят тя за кого всъщност те работят и при какви условия. Как в момента тези служебните министри или аз да отговорим ей така: Да, ще бъдем част от това служебно правителство, с каква подкрепа, около какви приоритети".

Държавният глава каза, че от служебните министри Кирил Петков и Асен Василев са му разказали различна от представената от Трифонов версия, че те двамата сами са го потърсили. "Не съм разследващ орган, нито имам амбиция да следя кой с кого говори", каза той.

На въпрос как ще коментира неофициалната информация, че Петков и Василев готвят политически проект, той отговори, че всеки има право да участва в партии или да прави свои собствени такива.

"Служебните министри са експерти в своята област, те са хора със свободна воля. Не мога аз да кажа "вие правете партия", "вие не правете партия", 'вие отивайте като редовни министри". Мога да подкрепям или да не подкрепям даде политически проект едва когато видя неговата визия, структура, програма", каза още президентът.

Радев отново обяви, че избори 2 в 1 са срещу духа на нашия конституционен модел и разграничаването в отговорностите между различните институции е в духа на правовата държава и това следва да се отчита.

"Разбира се трябва да се търси баланс между цената на едни отделни избори, баланс между това хората да ходят може би три последователни недели на избори, но трябва да отчитаме, че все пак тези избори се правят в духа на нашата конституция. Никога досега не е имало смесване в едно на парламентарни и президентски избори. Но в края на краищата нека парламентът вземе това решение", добави държавният глава.

mediapool.bg