Кламер БГ - Новини: Радев: Изгонването на руските дипломати увеличава риска за България

Радев: Изгонването на руските дипломати увеличава риска за България

България

|
Ср, 06 Юли 2022г. 20:51ч.
Радев: Изгонването на руските дипломати увеличава риска за България

Румен Радев, Снимка: БГНЕС

"Всеки, който работи срещу интересите на България трябва да носи своите последствия, но в съответствие с установените процедури. Изгонването наведнъж на 70 дипломатически служители е безпрецедентен акт и отговорност за него носи правителството и лидерите от коалицията. Това трябва да е ясно", коментира президентът Румен Радев в сряда вечерта на церемонията по връчване на наградите "Банка на годината". Той изрази публична позиция по повод експулсирането на 70 руски дипломати от България, които напуснаха страната в неделя, а Москва обяви, че готви ответни мерки.

Според Радев решението на правителството увеличава риска за България – "за нашата енергетика, за нашата икономика и най-вече за гражданите".

"Връщането на доверието в политическата класа изисква да има прозрачност по отношение на финансирането на български политици, но не по-малко важно е анализатори и публични говорители, които формират общественото мнение, да обявяват дали и те не получават финансиране отвън", каза Румен Радев по повод изнесените данни, че "общественици" са получавали по 4000 лв. на месец, за да изразяват позиции в полза на Кремъл.

Радев коментира и опитите за съставяне на правителство с мандата на "Продължаваме промяната".

"Нека да изчакаме до петък да видим дали най-голямата парламентарна група ще успее да изпълни връчения мандат, движим се по конституция. Много е важно тези, които формират в момента парламентарно управленско мнозинство, да го правят по такъв начин, че да гарантират дългосрочна устойчивост", каза Радев.

По отношение на машинното гласуване и връщането на хартиените бюлетини президентът каза, че за него е важно да види дебатите в пленарна зала.

mediapool.bg