Кламер БГ - Новини: Бивш футболист е задържан за катастрофата с две жертви в центъра на София (видео)

Бивш футболист е задържан за катастрофата с две жертви в центъра на София (видео)

България

|
Ср, 06 Юли 2022г. 22:32ч.
Бивш футболист е задържан за катастрофата с две жертви в центъра на София (видео)

Бивш футболист е задържан за катастрофата с две жертви в центъра на София (видео)

Две млади жени - на 22 и 26 години, загинаха в катастрофа в центъра на София. Тя беше предизвикана от шофьор без книжка, с десетки нарушения на Закона за движение по пътищата и с автомобил с фалшиви номера. Шофьорът, за когото по-късно стана известно, че е бившият футболист Георги Семерджиев, избяга от мястото на инцидента, а часове по-късно беше задържан в "не съвсем адекватно състояние".

Георги Семерджиев е бил футболист на "Левски", "Ботев" и "Спортист" (Своге). През 2010 година той е арестуван при спецакция на ГДБОП за черно тото. В момента срещу него се води и дело за нанасяне на телесна повреда. Поредното заседание по него трябвало да е днес, а заради неявяването на Семерджиев, съдът е постановил да бъде задържан.

Заради поредната тежка катастрофа, причинена от шофьор с множество наказания, граждани организираха протест в сряда вечерта.

Без книжка и с фалшиви номера

Инцидентът стана малко след 23 часа във вторник.

35-годишният бивш футболист е пътувал в луксозен джип Ауди Q7 с млада жена. По първоначални данни в 23:08 часа той е преминал на червен светофар през кръстовището на булевардите "Черни връх" и "Арсеналски" с висока скорост.

Автомобилът му удря такси, завърта се странично и минава през тротоара, след което се блъска се в ръба на изхода на метрото и в асансьора за инвалиди. Джипът се разцепва на две. Едната му половина се плъзга в кръстовището на около 30 метра в посока "Черни връх". Другата половина, където са шофьорът и дамата с него, се плъзга от вътрешната страна на тротоарната алея, където се движат двете жени, и се спира в една малка уличка на 30 метра от кръстовището, каза началникът на столичната Пътна полиция комисар Тенчо Тенев сутринта пред журналисти.

Двете млади жени - на 22 и 26 години, които са били на тротоара зад оградата на булеварда, са починали на място.

52-годишният шофьор на удареното такси е с леки травми и след преглед е освободен за домашно лечение.

Тенев обяви, че неизвестният към онзи момент шофьор и спътничаката му в автомобила са избягали от мястото на инцидента. Шофьорът беше обявен за издирване. По-късно стана ясно, че властите разследват дали в коата е имало и трети човек.

Не съвсем адекватно състояние

След 13 часа Семерджиев беше задържан в жилище в столичния кв. "Лозенец". Според властите той бил в "не съвсем адекватно състояние". Според зам.-директора на Националната следствена служба Ясен Тодоров бившият футболист успял все пак да даде телефона на майка си, която се ангажирала да му намери адвокат. Защитникът е нужен, за да бъде претъсрено жилището, в което е заловен Семерджиев. След това той трябва да бъде закаран в болница, за да се направят тестове за алкохол и наркотици.

Георги Семерджиев е криминално проявен. Има издадени над 50 постановления за нарушения на Закона за движение по пътищата. В деня на катастрофата е извършил още едно нарушение.

Във фаталната вечер е шофирал без книжка, тъй като е била отнета. При предишни проверки обаче представял шофьорска книжка от Швейцария. Тепърва ще се проверява дали тя е истинска. Автомобилът, с който Семерджиев помита двете жени, е бил с фалшиви германски номера, въпреки че е регистриран в България и се води на фирма. В джипа са били открити и две сини лампи и полицейска стоп палка. На кадри, излъчени от Нова телевизия, се вижда, че преди катастрофата Семерджиев шофира с със светеща полицейска лампа на предното стъкло.

По неофициални данни Георги Семерджиев има автомивка в района на хотел "Хемус".

По информация на МВР Семерджиев и спътничката му са били засечени от камери как бягат от мястото на инцидента. Бившият футболист е търсен на официалния му адрес по местоживеене, посочен в личната му карта, но не е открит, казаха още от МВР. По-късно властите обясниха, че са го издривали в дома на родителите му.

Главният прокурор Иван Гешев възложи на екип от Националното следствие разследването на тежката катастрофа, съобщиха от прокуратурата.

mediapool.bg