Кламер БГ - Новини: Президентът: Българските служби да не остават неразкрити "кутии на Пандора"

Президентът: Българските служби да не остават неразкрити "кутии на Пандора"

България

|
Четв, 07 Окт 2021г. 15:03ч.
Президентът: Българските служби да не остават неразкрити "кутии на Пандора"

Радев на посещение в Благоевград, сн. БГНЕС

"Моите очаквания са българските служби и правоохранителни органи да работят така, че възстановяването на справедливостта в България да минава през това българските граждани да научават от тях, а не от чужбина за нарушаването на закона. И очаквам така да работят, че в България да не остават неразкрити "кутии на Пандора". Така президентът Румен Радев коментира мащабното международно журналистическо разследване за използване на офшорни компании "Досиетата на Пандора".

В него бяха разкрити и българи, сред които бившият депутат от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски и бившият военен и външен министър от първото правителство на ГЕРБ Николай Младенов.

Радев коментира и темата за високата цена на тока. По думите му българският енергиен пазар е бил либерализиран по съмнителни правила, а предишните управляващи не са направили нищо, за да защитят българския енергиен интерес.

"Това е световен и остър европейски проблем. Цяла стара Европа вече е в черно, цените са скандални и тази криза ще продължава. Тя е просто световна тенденция. Вие знаете много добре как бяха либерализирани цените за бизнеса, без да се подготвят малките и средни предприятия. Те бяха просто хвърлени в една среда, в една борса, където имат достъп само големите", посочи той.

Радев каза, че е готов на дебат с всичките си конкуренти за президентския пост.

"Аз съм човек на дълга. Претенциите, че са герои, оставям на други", така президентът Румен Радев отговори задочно на Лозан Панов, който го нарече "фалшив герой".

"Моят дебат е с българските граждани. Не забравяйте, водих го през целия този мандат. И винаги съм бил на тяхна страна. Очаквам наистина в тази напрегната обстановка да има една толерантна кампания. Да бъдат водещи идеите, а не компроматите. И най-вече всеки да има възможност да изяви себе си", допълни държавният глава.

mediapool.bg