Кламер БГ - Новини: "Досиетата Пандора": Николай Младенов е регистрирал офшорка, когато е станал представител на ООН

"Досиетата Пандора": Николай Младенов е регистрирал офшорка, когато е станал представител на ООН

България

|
Четв, 07 Окт 2021г. 16:10ч.
"Досиетата Пандора": Николай Младенов е регистрирал офшорка, когато е станал представител на ООН

снимка БГНЕС

Бившият военен и външен министър от първия кабинет на ГЕРБ Николай Младенов е регистрирал офшорна фирма на Сейшелите през швейцарски посредник. Фирмата е учредена на 9 август 2013 г - седмица, след като Младенов е станал специален пратеник на ООН в Ирак. Това съобщава разследващият сайт Bird.bg, който анализира българските документи по международното журналистическо разследване "Досиета Пандора".

Младенове обяснява, че след края на министерския си мандат е възнамерявал да започне консултантски бизнес, но възможността да работи в ООН променила намеренията му. Бившият министър на ГЕРБ разказва, че е забравил за офшорката, която никога не e извършвала дейност и нямала сметки и финансови потоци.

"Винаги съм уважавал журналистите и техния стремеж да стигат до истината и съм работил с тях в интерес на прозрачността. Затова и вчера разговарях с г-н Чобанов от bird.bg и му благодаря за отзивчивостта и желанието да изясни нещата", коментира дипломатът.

Младенов казва, че регистрираната фирма никога не е развивала дейност и никога не е имала финансови потоци.

Той допълва, че през 2013 година е решил да започне работа на свободна практика, след като е приключил мандата на първия кабинет на ГЕРБ. Така е решил и да регистрира офшорката.

"Свързах се с швейцарски финансови консултанти и започах кореспонденция с тях. После получих оферта от ООН и плановете ми се промениха", обяснява Младенов.

Назначението на българския дипломат е обявено официално от Бан Ки Мун на 2 август 2013 г., а според наличните документи фирмата е учредена на 9 август 2013. Тази дата е вписана собственоръчно от Младенов на сканирания договор с швейцарската фирма SFM Corporate Services S.A. за регистрация на фирмата.

Младенов не е могъл да си спомни как е протекъл процесът на регистрация, но казва, че той е започнал преди началото на мандата му в ООН.

В документите от "Досиетата Пандора" се вижда, че SFM е фактурирала по 600 евро на година за поддържането на регистрацията, която е била активна до 2018 г. Николай Младенов от своя страна увери, че се е свързал с фирмата и е получил документ, че тя не е активна оттогава.

Bird.bg се е свързала с офиса на главния секретар на ООН и е задал въпроса дали Afron Enterprises фигурира в имуществената декларация, подадена от Николай Младенов. По устав всички служители на световната организация трябва да декларират своите активи, но тези документи са конфиденциални. От отговора на главния секретар на ООН се разбира, че те не знаят за тази фирма, съобщава Bird.bg.

Първите двама българи, които излязоха от "досиетата Пандора", са бившият депутат от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски и неговата майка Ирена Кръстева. Преди ден Пеевски бе разпитан в ДАНС по случая с офщшорките.

mediapool.bg