Кламер БГ - Новини: Maнипулира ли Скопие преброяването на българите и как?

Maнипулира ли Скопие преброяването на българите и как?

България

|
Четв, 07 Окт 2021г. 15:03ч.
Maнипулира ли Скопие преброяването на българите и как?

Maнипулира ли Скопие преброяването на българите и как?

Натиск, обиди, разправии, технически препятствия пречат при преброяването на българите в Северна Македония. За това Културният център "Иван Михайлов" в Битоля сезира българския президент и посланиците на страните от ЕС в Северна Македония.

В момента е в ход първото от 20 години преброяване в Северна Македония, около което има силно напрежение основно по отношение на албанците, но не само.

На последното преброяване едва 1417 души (0.073%) се самоопределят като българи. На този фон през последните 10 години, от 1 януари 2010 г. до 22 октомври 2020 г., над 70 000 граждани на Северна Македония са взели български паспорти.

Българските власти предупредиха, че ще следят преброяването в Северна Македония и то ще бъде взето предвид при формирането на позицията на София дали да одобри преговорната рамка на Скопие за ЕС.

Културният център "Иван Михайлов" в Битоля обаче пишат в отворено писмо до Радев, че е налице цялостен механизъм на действие, с който се пречи да бъдат отчетени българите в Северна Македония.

"Ясно е, че целта е да се създаде заблудата, че ние, македонските българи, сме малцинство, а не истински държавообразуващ компонент в нашата Родина", посочват от Културния център "Иван Михайлов".

Едно от основните искания на България е Северна Македония е готова да впише българите в конституцията си наравно с другите народи, но засега македонските власти казват, че са готови да направят това, но само непосредствено преди или след като страната влезе в ЕС.

Как (не) се броят българите

На много места преброителите не задават въпроса за етническата принадлежност на лицата, т.е. хората автоматично се регистрират като "македонци".

Гражданите, които се обявиха за българи, бяха редовно и пряко обиждани и унижавани от преброители, инструктори и други членове на преброителните комисии, предупреждават от Културния център "Иван Михайлов".

Има и случаи, в които ако един член на семейството (първият, който се брои) се декларира като македонец, преброителят автоматично регистрира цялото семейство като "македонци". Имало е много оплаквания за тези действия, но само символична част от тях беше успешно коригирана.

Доказателства за тази широко разпространена проблемна практика могат да бъдат намерени в официалната електронна поща на Статистическата служба на Република Северна Македония.

В най -драстичните случаи от лицата, декларирали се като българи, се искало да представят български държавни документи, паспорти и т.н. като "доказателство" за регистрацията им като такива (повечето македонски българи нямат българско гражданство). По-късно тези хора бяха регистрирани като македонци, под предлог, че не могат или не смеят да представят такъв български документ.

Поради неправилно функциониране на приложението, много преброители взеха данните на лист хартия и след това ги въведоха в заявлението при лично отсъствие на гражданите, като замениха българската самоидентификация на лицата с "македонска".

"Имаше негативна антибългарска енергия и нетърпимост към лица, които се идентифицират като македонски българи и търсят корекция във формулярите си за лична регистрация поради неправилно регистрирана етническа принадлежност от преброителите. Тази нетолерантност беше предадена от отговорните нива в Националния статистически институт на инструкторите и практиката на преброяване - което доказва, че обидите, унижението и натискът не са просто работа на изолирани преброители, а добре структуриран предварително подготвен акт на вземащите решения", обясняват от Културния център "Иван Михайлов" и се обръщат с апел за помощ към ЕС и българските власти.

Само преди ден се проведе срещата на върха между ЕС и Западните Балкани в Словения, като президентът Румен Радев потвърди, че София няма промени позицията си, докато Скопие не започне да изпълнява българските изисквания.

Засега такива стъпки не са налице.

mediapool.bg